U ponedjeljak, 25. ožujka počela je isplata sisačkih uskrsnica za umirovljenike i nezaposlene. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i ove je godine, uoči uskrsnih blagdana, donijela odluku o isplati sisačkih uskrsnica umirovljenicima i nezaposlenima za što je u gradskom proračunu za 2019. godinu osigurano 2,4 milijuna kuna. Pravo na uskrsnicu ostvaruje oko 13.000 naših sugrađana, a isplatu je omogućilo izuzetno dobro punjenje gradskog proračuna, odnosno izdvajanja iz plaća naših vrijednih sugrađana te plaćanje poreza od strane sisačkih obrtnika i poduzetnika.

Isplata sisačkih uskrsnica trajat će sve do 20. travnja, a isplaćuje se na gradskim blagajnama na Gradskoj tržnici Sisak, tržnici u Capragu i u Sisačkom vodovodu. Svi umirovljenici i nezaposleni s prebivalištem na području Grada Siska na kućnu adresu trebali su dobiti obavijest o uskrsnici, koju, kao i osobnu iskaznicu, trebaju imati sa sobom pri isplati uskrsnice.

Pravo na sisačku uskrsnicu imaju:

–              umirovljenici s prebivalištem na području Grada Siska, evidentirani pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje – Područni ured u Sisku, koji su to pravo stekli do 25. ožujka 2019. godine;

–              nezaposlene osobe s prebivalištem na području Grada Siska, evidentirane pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područna služba Sisak, koji su to pravo stekli do 25. ožujka 2019. godine.

Umirovljenici  s mirovinom do 1.500 kuna dobit će uskrsnicu u iznosu 300 kuna. Oni s mirovinom od 1.500 do 2.000 kuna dobit će 200 kuna. Uskrsnicu od 150 kuna dobit će umirovljenici s mirovinom od 2.000 do 3.000 kuna, a 100 kuna uskrsnice dobit će umirovljenici s mirovinom od 3.000 do 5.000 kuna. Nezaposleni imaju pravo na uskrsnicu od 150 kuna.

Grad Sisak je popis umirovljenika i nezaposlenih sastavio na temelju evidencija Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Sisak.

U slučaju da umirovljenik ne dobije obavijest o isplati uskrsnice, pravo na isplatu može ostvariti s predočenjem osobne iskaznice kao dokaza o prebivalištu u Gradu Sisku i jednim od navedenih dokumenata kojim dokazuju umirovljenički status:

–              zadnji odrezak od banke, na kojem je vidljiva svrha isplate mirovine od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – Područni ured u Sisku ili

–              zadnji odrezak mirovine, izdanog od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – Područni ured u Sisku ili

–              potvrda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – Područni ured u Sisku ili

–              ispis elektronske potvrde o mirovinskom statusu iz sustava e-Građani.

U slučaju da nezaposlena osoba ne dobije obavijest o isplati uskrsnice, pravo na isplatu može ostvariti temeljem osobne iskaznice radi potvrde prebivališta u Sisku te potvrde Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područna služba Sisak ili ispisa elektronske potvrde o nezaposlenosti iz sustava e-Građani.

Ukoliko umirovljenik ili nezaposleni nije u mogućnosti podignuti uskrsnicu, može za to zadužiti drugu (punoljetnu) osobu koja će uskrsnicu podignuti na temelju obavijesti o uskrsnici ili drugih gore navedenih dokaza, uz predočenje vlastite osobne iskaznice i osobne iskaznice umirovljenika ili nezaposlenog.

Radno vrijeme gradskih blagajni – rad sa strankama:

Tržnica Kontroba, Trg Josipa Mađerića 1:

ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak: od 07,00 do 14,00 sati

srijeda: od 07,00 do 18,00 sati

subota: od 07,00 do 13,00 sati

 

Tržnica Caprag, Hrvatskog narodnog preporoda bb:

ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak: od 08,00 do 13,00 sati

utorak: od 08,00 do 18,00 sati

subota: od 08,00 do 12,00 sati

 

Sisački vodovod, Obala Ruđera Boškovića 10:

ponedjeljak – petak: od 08,00 do 18,00 sati