Osnovna škola Braća Bobetko ove godine obilježava 100 godina školstva u Capragu, a tim je povodom u prostorijama škole danas održana prigodna svečanost.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zahvalila je učenicima i nastavnicima na programu kojeg su danas upriličili za sve goste.

-Današnji događaj je još jedna potvrda kontinuiteta promišljanja u Capragu o njegovim stanovnicima i njegovom boljitku, jer ako želite izgraditi urbano naselje nije dovoljno napraviti samo tvornicu, morate napraviti školu i vrtić i brinuti o stanovanju ljudi. Ova današnja obljetnica upravo to i potvrđuje – da se davno prije nas o tome razmišljalo. Na nama je  da nastavimo to nadograđivati što u konačnici i činimo, jer ovo je danas škola koja pokazuje kako se treba provoditi inkluzija svih ranjivih skupina, ovo je škola koja ima produženi boravak, Healthy Meal Standard u prehrani, ovo je škola koja pobjeđuje na natjecanjima iz robotike i informatike, djeca nižu sportske uspjehe. Sve to rezultat je toga što se djeca ovdje osjećaju dobro, a kada se osjećaju dobro onda mogu biti kreativni i uspješni. Posebno mi je drago što su danas zvijezde ove svečanosti djeca koja predstavljaju svoju školu drugima – naglasila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Dodala je kako joj je OŠ Braća Bobetko posebno draga škola, jer su prije pet godina u svoje prostore primili djecu iz vrtića Maslačak čiji je objekt stradao u požaru, a nakon potresa ova je škola postala i privremeni dom za učenike iz Galdova.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović, a svim prijašnjim i sadašnjim generacijama  učenika i nastavnika zahvalila je i ravnateljica ove škole Karolina Čutuk kazavši kako je ova stota godina jedna od najtežih u povijesti škole, prvo zbog pandemije, a potom i zbog potresa koji na svu sreću nije oštetio školsku zgradu.

U prigodnom programu uručene su zahvalnice škole, predstavili su se učenici škole sa svojim radovima, a održan je i Dan otvorenih vrata škole.

Prva škola osnovana je 1921. godine na poticaj tadašnje Drvne industrije Drah, kako bi se djeca njihovih zaposlenika mogla obrazovati, a školski objekt u sadašnjoj Školskoj ulici postojao je do 1944. godine kada je uništen prilikom savezničkog bombardiranja tadašnje Shellove rafinerije u Sisku. Nakon 2. svjetskog rata škola se gradi na sadašnjoj lokaciji, a od 1963. godine nosi ime trojice braće Bobetko koji su stradali u Narodno oslobodilačkoj borbi kao pripadnici partizanskog pokreta.