Na temelju odobrenog  kredita s Europskom bankom za obnovu i razvoj, danas je potpisan ugovor o nabavci 11 novih autobusa za gradsko poduzeće Auto promet Sisak d.o.o. Ugovor su u Gradskoj vijećnici potpisali direktor Auto prometa Darko Majić i direktor tvrtke Autobus d.o.o. Robert Vrhovski uz supotpis gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

-Namjera je bila modernizirati gradski prijevoz, napraviti ga učinkovitijim, ekološki prihvatljivijim i na taj način podići komunalni standard koji pružamo svojim građanima. Osim kupnje novih autobusa, dobit ćemo na jesen i novu prometnu studiju. Kupnja autobusa je napravljena po svim pravilima međunarodnih natječaja. Ovo je krasan završetak jedne lijepe priče i još jedan uspješno odrađen projekt – rekla je gradonačelnica.

Nakon provedenog međunarodnog natječaja, evaluacijska komisija izabrala je najpovoljnijeg ponuđača, tvrtku Autobus d.o.o.  s kojim je danas potpisan Ugovor o nabavi 11 IVECO autobusa u iznosu o 1.748,603,10 eura uz kamatu od 3,6 % godišnje. Kupit će se 2 polu-niskopodna gradska autobusa i  9 klasičnih autobusa za prigradski promet. Cijeli natječajni postupak vodio je EBRD, a proizvođač autobusa odabran je na temelju tri kriterija: cijena vozila, cijena održavanja vozila i potrošnja.

-Ovih 9 prigradskih autobusa imaju licencu za prijevoz školske djece. Naime, sad se prijevoz djece obavlja s 13 autobusa za osam osnovnih škola. Prioritet nam je bio osigurati sigurniji prijevoz školske djece. Kredit koji ja Auto promet dobio za kupnju autobusa od EBRD-a dobiven je po vrlo povoljnim uvjetima i EBRD je za ovaj dio ugovora predvidio kredit u iznosu od 2,3 milijuna eura. Međutim, zahvaljujući gradonačelnici uspjeli smo promijeniti uvjete tendera te smo 11 autobusa kupili za 1,74 milijuna eura. Kredit se vraća na rok od osam godina. Autobusi dolaze krajem kolovoza što me posebno veseli jer će se naši učenici s početkom nove školske godine voziti novim autobusima  – pojasnio je Majić.

Auto promet trenutno raspolaže s 34 autobusa koji su na raspolaganju za ukupno 60 linija dnevno. S novih 11 autobusa, ovaj gradski prijevoznik imat će određeni broj vozila u rezervi što trenutno nije slučaj. Nakon potpisivanja današnjeg ugovora o nabavi autobusa, odmah se kreće s projektom modernizacije i opremanja radionice te modernizacije naplatnog sustava u sklopu kojeg se razmatra mogućnost plaćanja karata sms porukama. U cijeni autobusa djelatnici radionice i vozno osoblje završit će školovanje za rad na novim autobusima čime će se podignuti kvaliteta usluga koje pruža Auto Promet Sisak d.o.o.

Direktor tvrtke Autobus d.o.o. Robert Vrhovski napomenuo je kako je njegova tvrtka ovlašteni zastupnik IVECO BUS autobusa za hrvatsko tržište, a IVECO BUS je jedan od vodećih europskih proizvođača autobusa koji godišnje proizvede od 8500 do 9000 autobusa.

Podsjećamo, kako je Grad Sisak od veljače ove godine smanjio cijenu autobusne karte s 5 na 3 kune za sve umirovljenike, osobe starije od 65 godina, osobe s invaliditetom i korisnike prava iz sustava socijalne skrbi. Nezaposlene osobe imaju pravo na 40 besplatnih vožnji u jednom smjeru tijekom jednog mjeseca, a slijepe osobe s pratnjom imaju pravo na potpuno besplatan prijevoz. Zahvaljujući subvencijama koje daje Grad Sisak, broj putnika se povećao, napomenuo je Majić i potvrdio kako se dnevno u radnom djielu tjedna autobusima Auto prometa preveze od 4500 do 5000 putnika.