Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i ravnatelj JUPP Lonjsko polje Ivor Stanivuković potpisali su danas u gradskoj vijećnici Sporazum o suradnji na provedbi projekta revitalizacije sisačke Donje Posavine s namjerom izgradnje ornitološkog centra u Čigoću. Potpisivanju Sporazuma su prisustvovali i pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Ivana Miletić Čakširan i direktor Sisak Projekata Julije Katančević te Tonči Čerina iz tvrtke Roth i Čerina u kojoj je izrađen projekt.

Kako je tom prigodom istaknula gradonačelnica, budući ornitološki centar pružit će nove mogućnosti za očuvanje prirodne i kulturne baštine, razvoj turizma, povećanje dohotka lokalnog stanovništva kroz djelatnost OPG-ova i obrta te jačanje njihove spremnosti da ostanu živjeti u ruralnim područjima.

Ivor Stanivuković izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom JUPP Lonjsko polje s Gradom Siskom te naglasio važnost novog zajedničkog projekta u Čigoću, koji će pored već postojećih prijemnih centara u Repušnici i Krapju, te uskoro u Osekovu, više otvoriti prostor Lonjskog polja.

Ornitološki centar u Čigoću prostirat će se na 4,5 ha površine, a obuhvaćat će već postojeću kuriju Oberhofer – Hangi, vrijedan primjerak povijesne zidanice, koja će nakon obnove biti u gospodarskoj i istraživačkoj funkciji. Bit će tu i uređeni prilaz za posjetitelje, koji će ih postupno uvesti u prostor ornitološkog centra u kojem će moći promatrati ptice, vidikovac, prostor za muzej i izložbe na otvorenom, za radionice obrta i zanata, za održavanje manifestacija i boravak učenika u školi u prirodi sa svim pratećim sadržajima. Prostor ornitološkog centra bit će i nadopuna naselju Čigoć, u kojem je sada malo prostora za sve potrebe u pogledu ugostiteljske ponude, ponude OPG-ova i obrta te druge oblike turističke ponude.

Pročelnica Ivana Miletić Čakširan je također istaknula važnost i vrijednost projekta te izjavila kako će Ministarstvo kulture surađivati na projektu i pružiti svu potrebnu pomoć pri realizaciji.

Vrijednost projekta je oko 30 milijuna kuna, a direktor Sisak Projekata Julije Katančević je predstavio mogućnosti  financiranja projekta iz europskih fondova.