Tri vrlo ozbiljna ulagača uskoro bi mogli početi graditi svoje tvornice u Južnoj industrijskoj zoni što bi značilo da će nakon jako dugo vremena milijunske investicije stići u grad Sisak. Naime, nakon provedenog natječaja za osnivanje prava građenja u JIZ-u, pristigle su ponude tri investitora koje je danas prihvatilo i Gradsko vijeće Grada Siska. Riječ je tvrtki DIV vlasnika Tomislava Debeljaka koji planira u Sisku graditi tvornicu betonskih pragova. Zatim ponudu je poslala i tvrtka EPI Consulting iz Zagreba koja bi izgradila bioplinsku energanu te tvrtka Mittelenergy iz talijanskog gradića Pordenonea čiji vlasnik planira izgradnju energetskog objekta, odnosno kogeneracijskog postrojenja na rasplinjavanje drvne bio mase.
-Sva tri ulagača poslali su ponude na natječaj za tri parcele za koje su prethodno pokazali interes. Nakon današnjeg izglasavanja, oni će krenuti s ishođenjem građevinske dozvole i gradnjom. Namjerno smo izabrali institut prava građenja, jer smo bili svjedoci na našem području da netko kupi zemljište i ništa ne gradi već bi se bavio preprodajom. Ovako smo isključili moguće špekulante, jer ako u roku od dvije godine gradnja pogona ne završi, Grad Sisak će uzeti zemljište i dati ga nekom drugom investitoru – pojasnila je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Gradonačelnica je danas vijećnicima i predstavila ovo dvoje domaćih i jednog talijanskog investitora. Za domaći DIV ističe kako je njegov vlasnik Tomislav Debeljak u posljednji trenutak želio odustati.
-Dva dana prije istjecanja roka za prijavu na natječaj dobila sam informaciju da će DIV odustati. Osobno sam zvala gospodina Debeljaka koji mi je rekao da je njihovo iskustvo s birokracijom u ostatku Hrvatske negativno. Obećala sam mu, ukoliko dostavi svoju ponudu, da će u roku od 60 dana dobiti sve dozvole nakon čega je gospodin Debeljak na moje zadovoljstvo i predao ponudu – ističe gradonačelnica.
Inače, DIV je dostavio ponudu za česticu od 138 tisuća kvadrata na kojoj bi se gradila tvornica betonskih pragova koja bi se sastojala od hale za proizvodnju, skladišta i zemljišta koje je potrebno za odlaganje proizvoda prije same isporuke. Planirana investicija iznosi 8 milijuna eura, a zapošljavanje u prvoj fazi bilo bi na razini 50 radnika i ulagač se u pismu namjere obvezao da će u prvoj godini uložiti 500 tisuća eura u pripremu zemljišta za izgradnju nove hale, a ostatak investicije se planira kroz godinu i pol dana.
Drugi domaći ulagač je EPI Consulting koji je dostavio ponudu za pravo građenja na površini od oko 25 tisuća kvadrata. Nakon istraživanja područja grada Siska o potencijalu sirovine za bioplinsko postrojenje, ustanovili su da ima dovoljno sirovine za postrojenje od 0,3 megawata. Za Sisak ovo neće biti samo novo zapošljavanje već i zbrinjavanje bio razgradivog otpada i razvijanje lokalnog gospodarstva i poljoprivrede. Ovako rješavanje bio razgradivog otpada i životinjskog izmeta putem bioplinskog postrojenja je jedno od najraširenijih ekoloških rješenja u Europi i svijetu. Ulaganje je na razini od 2,5 milijuna eura s otvaranjem 15 novih radnih mjesta.
Treći ulagač je talijanska tvrtka Mittelenergy, a dostavili su ponudu za više od 11 tisuća kvadrata površine te su iskazali interes za izgradnju postrojenja snage 5 megawata, a tehnologija bi se sastajala od rasplinjavanja drvne bio mase. Ovo ulaganje neće značiti samo kogeneracijsko postrojenje i zapošljavanje u tvornici, nego će uključiti dodatni benefit kroz kooperante kojima će biti osiguran otkup bio mase na koju će se kogeneracija pokretati. Vrijednost prve faze investicije je procijenjena na 20 milijuna eura, a ukupno do kraja projekta 80 milijuna eura. Što se tiče zapošljavanja do konca ulaganja bi bilo 80 zaposlenih u kogeneraciji, odnosno zajedno s kooperantima oko 300 ljudi.
-Ulagači u grad ne dolaze sami od sebe. Potrebno ih je vući za rukav jer, bez da oni osjete kako su dobrodošli, posla i novih radnih mjesta nema i neće biti. Vjerujem da će ta ulaganja još dodatno poboljšati znatan pad broja registriranih nezaposlenih, kojih je prema posljednjem izvješću HZZ-a na sisačkom području trenutno u padu za 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani – zaključila je gradonačelnica.