Večeras je u atriju Gradskog muzeja Sisak održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Siska. U svečanoj atmosferi predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček podsjetili su u svojim govorima na važne teme i projekta Grada Siska i zahvalili svim Siščankama i Siščanima koji svakodnevno rade za boljitak Siska. Predsjednik Gradskog vijeća vrlo jasno je izrazio nezadovoljstvo sporošću obnove koju provode državna tijela.

„Očekujući pomoć nakon svega onog što je ovaj Grad dao za razvoj Hrvatske, stanovnici Siska ostali su strpljivi i ne mogu se oteti dojmu da upravo ta strpljivost i čekanje zaista jest velika vrlina svih naših građana koji su odlučili ostati živjeti u ovom Gradu jer oni za drugi grad ne znaju niti žele biti stanovnici bilo kojeg drugog grada osim Siska“, kazao je u svome govoru predsjednik Dadasović zazvavši „new deal“ s državne razine za razvoj Siska.

Gradonačelnica se prisjetila najgorih stradalnika, kako je kazala, onih koji su izgubili svoj dom i dalje su podstanari u svom gradu ili žive u kontejnerima, u uvjetima koji nisu dostojni čovjeka i dodala da godinu i pol dana nakon potresa može s punom odgovornošću i bez pretjerivanja reći da obnova nije počela i da država ne zna kako obnoviti porušeno.

„Nemamo što slaviti, ali to ne znači da se ne trudimo da svoj život nastavimo najnormalnije koliko je to moguće u ovim okolnostima. Živimo i radimo kao što smo navikli jer je alternativa da se predamo očaju i apatiji neprihvatljiva. Činjenica da država nije počela s obnovom zgrada i kuća stradalih u potresu ne smije zaustaviti funkcioniranje grada i osiguranje svih usluga koje grad svojim stanovnicima mora pružati“, kazala je gradonačelnica.

Govore gradonačelnice i predsjednika Gradskog vijeća možete skinuti u privitku ovog teksta.

Priznanja zaslužnim Siščankama i Siščanima

Uručena su i priznanja zaslužnim građanima i organizacijama s područja Grada Siska. Nagrada Grada Siska za životno djelo dodjeljena je Kristijanu Dobriniću – posthumno za hrabrost, požrtvovnost i nesebičan angažman u aktivnostima pri otklanjanju posljedica katastrofalnog potresa.

Za humanitarni rad Godišnje nagrade dodijeljene su Gradskom društvu Crvenog križa Sisak za podvige iskazane u zaštiti života ljudi i unapređenje kvalitete života stanovništva pogođenog potresom te Nerminu Kurtoviću Eki za organizaciju i dostavu pomoći potrebitima nakon potresa.

Godišnju nagradu Grada Siska za promidžbu grada Siska te postignuta ostvarenja na području književnosti dobili su Mima Juračak i Dino Pešut uspješan i na području scenske umjetnosti.

Klubu hokeja na ledu Sisak uručena je Pohvala Grada Siska za doprinos ugledu i promidžbi Grada Siska te za postignute rezultate u području sporta. Pohvala je uručena i Dijabetičkom društvu grada Siska za humanitarno djelovanje.

Priznanje mladim aktivistkinjama Petri Stuparić i Ivani Brajdić gradonačelnica je dodijelila za promicanje temeljnih civilizacijskih vrijednosti antifašizma, ljudskih prava te rodne i spolne ravnopravnosti.