Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, u prisustvu predsjednika Repubilke Hrvatske Zorana Milanovića otvorio je danas Islamski kulturni centar u Sisku. Ovaj, u sisačkoj islamskoj zajednici dugo očekivani događaj, o kome se govorilo posljednjih šest desetljeća, okupio je oko 5 tisuća Siščana, gostiju, vjernika iz Hrvatske i inozemstva i niz visokih uzvanika iz susjednih i posebno zemalja u kojima je islam dominantna religija.

Glavni sisački imam Alem efendija Crnkić pozvao je sve prijatelje i sugrađane na dane otvorenih vrata ove subote i nedjelje kako bi upoznali odrednice islama, islamske kulture i umjetnosti. Prisjetio se pokojnog imama Fuada efendije Karage koji je zaslužan što je ovaj centar upravo na ovom mjestu i koji je njemu, kao mladom imamu i nasljedniku, ostavio veliki doprinos u pripremi projekta. Naglasio je kako je privilegij živjeti u gradu u kojem se građani raduju zbog završetka džamije i gdje u šest godina nije zabilježen niti jedan incident koji bi bio vrijedan spomena.

„Integralni dio Siska čini Bošnjačka zajednica, koja kao i svi ostali Siščani trpi nedaće i trpi nevolje. No, nedaće moje sugrađane nisu porazile, dapače, učinile su ih odlučnijim i nepobjedivim. Mi se danas nalazimo pred simbolom njihove i naše pobjede. U situaciji kad bi se drugi predali moji prijatelji iz sisačkog medžlisa su našli snagu i našli sposobnost da se uzdignu iznad nedaća i pobijede. Danas stojimo ispred simbola njihove pobjede i njihovog trijumfa“, naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Muftija Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz Hasanović zahvalio je svima onima koji su financirali izgradnju Centra. Posebno je istaknuo turskog predsjednika Reccepa Tayipa Erdogana, po kome Centar nosi ime i Tursku agenciju za suradnju i koordinaciju TIKA, koji su u važnom trenutku za projekt preuzeli financiranje i priveli ga kraju.

„Kada je bilo najteže, 1991. godine, naši sugrađani, Siščani islamske vjeroispovijesti i bošnjačkog porijekla, stali su u obranu Hrvatske zajedno sa svojom hrvatskom braćom, hrvatskim braniteljima“, naglasio je predsjednik Zoran Milanović i nastavio „ovo je spomenik i njima, njihovom patriotizmu i vjeri u bolje sutra i domovinu.“

Predsjednik Turske naglasio je jake veze Turske i Hrvatske, prijateljstvo i uzajamnu pomoć u okolnostima prirodnih katastrofa. Turska je osigurala veliki broj kontejnera za stanovanje nakon potresa i pomagala je nakon što je Gunju opustošila poplava. Hrvatski kanaderi gasili su požare u Turskoj.

„Zajedno smo završili ovaj dragocjeni projekat koji je znak našeg prijateljstva i bratstva i vjerujem da će ovaj centar biti jedna od glavnih adresa susreta i druženja u gradu, gdje će vrijeme provoditi i naši prijatelji drugih vjera“, rekao je u svome govoru turski predsjednik.

Islamski kulturni centar je kompleks kojeg na 2.500 metara kvadratnih čine molitveni prostor, polivalentna dvorana, prostorije za biblioteku i čitaonicu, restoran, imamski stanovi, apartmani i učionice.