U sklopu Europske godine kulturne baštine 2018., na poziv Ministarstva kulture Republike Francuske po prvi puta Republika Hrvatska zajedno s ostalim europskim zemljama sudjeluje u manifestaciji Susret u vrtovima 2018. organizacijom prigodnih programa u četiri perivoja/parka. Prigodni programi u vrtovima/perivojima Opatije, Lipika, Zaprešića i Siska, organizirani od strane konzervatorskih odjela u Rijeci, Požegi, Zagrebu i Sisku u suradnji s partnerima, postali su dio zajedničkoga događanja u razdoblju od 1. – 3. lipnja 2018. koje objedinjuje više od 3000 vrtova diljem Europe pod sloganom Europa vrtova.

Pozivamo građane da se priključe i sudjeluju u organiziranim stručnim i edukativnim obilascima kojima ih se želi potaknuti da obrate više pozornosti na prostor oko sebe, na usku povezanost između ljudi i prirode te da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora. Isto tako, da se ovom prigodom informiraju o važnosti podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju ove vrste kulturne baštine osobito kod djece i mladih te važnosti obnove vrtova kao i nužnosti stručne edukacije za stručnjake te prijenos znanja.

U naselju Caprag u Sisku, u Parku skulptura nastalih u okviru kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak u petak, 1. lipnja 2018., u 10 sati, bit će za djecu predškolskog i školskog uzrasta organiziran obilazak i upoznavanje sa skulpturama, florom i faunom te potom radionice te Dan otvorenih vrata Vrta osjetila Dječjeg vrtića Sisak Novi. Program se nastavlja i u subotu 2. lipnja 2018., u 10 sati predstavljanjem likovnih radova s radionica i stručnim vodstvom za širu publiku po Parku skulptura i upoznavanje s biološkim raznolikostima faune i flore u urbanim sredinama.

Više detalja o programu možete pročitati na poveznici:

http://www.eu.godina.kulturne-bastine.min-kulture.hr/dogadjanja/rendez-vous-aux-jardins-susret-u-vrtovima-1-3-lipnja-2018/73

http://rendezvousauxjardins.culturecommunication.gouv.fr/