Susretom posvećenom Ivanu Antolčiću, velikom hrvatskom umjetniku rodom iz Komareva, Gradska galerija Striegl na poseban se način oprostila od tog velikog čovjeka. Kipar, grafičar, scenograf, crtač, slikar, dizajner i ilustrator Ivan Antolčić preminuo je 28. siječnja u Zagrebu u 91. godini.

Svoje rodno Komarevo utkao je u svoja djela i nikada ga nije zaboravio. Današnjem susretu u galeriji Striegl prisustvovala je i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, zamjenici gradonačelnice Marko Krička i Ivica Rendulić te predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić.

-Svi smo odrastali uz ilustracije u dječjim knjigama Ivana Antolčića, kao odrasli kasnije smo ga upoznali kroz njegova ozbiljnija djela no ono čime je grijao naša srca je to što je uvijek, bez obzira gdje je boravio i živio, ostao čvrsto povezan sa sisačkim krajem i svojim Komarevom. Drago mi je što je njegova odluka da nakon njegove smrti većina njegovih djela pripadne Gradskom muzeju Sisak. Drago mi je i što će velik broj njegovih slika pripasti OŠ Komarevo koju ćemo na jednoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća nazvati Osnovnom školom Ivana Antolčića. To će bi na neki način hommage i način da ga se buduće generacije prisjećaju – naglasila je gradonačelnica.

Ivan Antolčić, od kojeg su se njegovi sugrađani i prijatelji oprostili na način na koji bi i on sam želio, prepoznatljiv je bio po umjetničkom opusu, ali i po posebno toplom i nesebičnom karakteru.

Ilustrirao je oko 350 knjiga, odgajao generacije najmlađih kroz ilustracije u brojnim časopisima. Djelovao je i kao slikar maski, scenski kipar i scenograf u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Izradio je rješenja za oko 130 plakata, uglavnom kazališnih. Čak je pet puta dobio nagradu Grigor Vitez i četiri puta nagradu Ivane Brlić Mažuranić.