Danas je u Sisku potpisan „Sporazum o međusektorskoj suradnji s ciljem kvalitetnije komunikacije i suradnje svih dionika na prevenciji i zaštiti Romkinja od svih oblika rodno uvjetovanog nasilja“. Sporazum su, u sklopu aktivnosti projekta Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice“, inicirali Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali sara“ i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, a osim Marka Kričke, zamjenika gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček, potpisali su je i načelnik Policijske postaje Sisak Mijo Rapić, predstavnica sisačkog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad Ivana Ivša, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine SMŽ Stanoje Nikolić i predsjednica Centra za žene Adela Senka Filipović.

Problem rodno uvjetovanog nasilja dio je tema na kojima je Savez Roma u RH „Kali sara“ radio kroz projekt, a predsjednica Suzana Krčmar zahvalila je Gradu Sisku na vrlo brzom dogovoru oko povezivanja svih bitnih institucija koje se bave tim problemom.

„Suradnja s romskim udrugama ovime se uklopila u gradsku politiku i drago nam je da ćemo ubuduće, kroz koordinacijsko tijelo koje će se osnovati, nastaviti surađivati, jer u Sisku imamo nultu toleranciju na nasilje“, kazao je gospodin Krička.

Grad Sisak prošle godine postao jedan od desetak hrvatskih gradova, koji je usvojio rezoluciju o proglašenju svoga teritorija sigurnim mjestom za žene. Tim dokumentom, utemeljenim na desetak povelja i konvencija UN-a i Europske unije, Grad Sisak obvezao se na aktivan rad na provođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja.