Jedanaest studenata povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije tijekom ovogodišnjeg Volonterskog kampa Gradskog muzeja Sisak obišlo je ostatke fortifikacijskih objekata te spomenike iz vremena NOB-a i Domovinskog rata na području Sisačko-moslavačke županije.
U deset radnih dana trajanja Kampa volonteri su proveli 7 dana na terenu, jedan dan obrađivali prikupljene podatke, prošli 1212 kilometara (od toga 300 km po makadamu), stručno obradili 72 spomenika (NOB/NOR, Domovinski rat), snimili oko 10 GB foto materijala, obišli tri monumentalne spomeničke cjeline (Brezovica, Jasenovac, Petrova Gora), utvrde Bruvno/Brubno, Zrin i Hrvatsku Kostajnicu, veliki broj sakralnih objekata među kojima su i Templarska crkva u Gorama i crkva u Zrinu koje su u fazi restauracije.
Provedbu kampa omogućilo je financiranje Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Siska, sponzori Mlin i Pekare d.o.o. Sisak, Promes Cvanciger i Carlsberg Hrvatska. Iz Gradskog muzeja zahvaljuju i Domu kulture Kristalna kocka vedrine iz Siska, Državnom arhivu u Sisku i Klubu mladih Skwhat iz Siska koji bez čije podrške ne bismo uspjeli provesti ovaj projekt.
Voditelji kampa bili su Ivica Valent, viši kustos i Marijan Bogatić, viši muzejski pedagog. Sudjelovanje na kampu omogućilo je volonterima upoznavanje s praktičnim radom u muzejskoj ustanovi te stjecanje iskustva u terenskom radu za koje se nadamo da će koristiti u svom daljnjem obrazovanju i radu.