Centar za žene Adela organizirao je danas na tržnici Kontroba obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nade ženama. Lahorka Zec iz Centra Adela istaknula je kako je sve više nasilja nad ženama što potvrđuje broj poziva prema SOS telefonu, ali i broj žena koje se nalaze u skloništu.
-Sklonište je puno i u velikim smo financijskim problemima zbog trenutne političke situacije, jer Vlada nije još formirana i proračun još nije donesen. Naš trogodišnji ugovor izlazi 31. prosinca i od 1.siječnja sljedeće godine ne znamo kako ćemo podmirivati režijske troškove i kako ćemo hraniti žene i djecu. Situacija je neizvjesna za svih sedam skloništa u Republici Hrvatske. Sklonište su potreba i spašavaju život žrtvama obiteljskog nasilja– rekla je Lahorka Zec.
Obilježavanju su se pridružili zamjenici gradonačelnice Vlado Andučić i Marko Krička.
-Grad Sisak nije smanjivao sredstva već smo i za sljedeću godinu osigurali oko 100 tisuća kuna za rad Centra, odnosno za sklonište. Što se tiče navedenog problema mi ćemo se kao lokalna samouprava potruditi da ne dođe do zastoja u sisačkom skloništu dok Ministarstvo ne raspiše natječaj i ne osigura sredstva. Jasno je svima da je ovo sad tehnička Vlada, ali vjerujem da će se problem riješiti na vrijeme – rekao je Krička.
Iz Centra za žene Adela pozvali su sve koji mogu kako bi pomogli da sklonište za žrtve obiteljskog nasilja i dalje funkcionira te da se osiguraju normalni uvjeti ženama i djeci koji su smješteni u skloništu. Današnjem obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pridružili su se i djelatnici PU sisačko-moslavačke, Gradskog društva Crvenog križa Sisak, Udruga invalida rada Grada Siska, Građanska inicijativa Moj grad Sisak te Županijski tim za prevenciju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.