U prostorijama Strukovne škole Sisak danas su potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 12 učenika koji se školuju za zanimanje nautičar unutarnje plovidbe. Školovanje za ovaj smjer prekinuto je 1984. godine, a ponovno je pokrenuto 2008. godine otkada Ministarstvo pomorstva, prometa i veza dodjeljuje stipendije učenicima koji se školuju za ovo deficitarno zanimanje. Stipendija iznosi 800 kuna, a Grad Sisak se na poziv Ministarstva uključio u ovaj program pokrivanjem troškova solemnizacije ugovora. Na svečanosti je, uz zamjenika ministra Zdenka Antešića, bila i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
-Čestitam svima vama koji ste dobili stipendije u iznosu od 800 kuna što će ipak olakšati vaše školovanje. I čestitam što ste se odlučili za ovaj smjer jer Sisak kao grad na tri rijeke ima budućnost upravo s ovakvim zanimanjem. Kroz projekte kao što su Luka Crnac, marina na rijeci Kupi i čišćenje rijeke Kupe kako bi ona bila i dalje plovna, vjerujem da ćete kad završite školu lakše doći do posla – rekla je gradonačelnica.
Zamjenik ministra Zdenko Antešić napomenuo je kako Vlada RH od 2008. godine stipendira učenike i studente struke riječnog prometa te je unatrag sedam godina stipendiran 51 učenik i 11 studenata i svi uspješno studiraju, odnosno završavaju školovanje i nalaze posao u struci.
Inače, Strukovna škola Sisak jedina je škola u Hrvatskoj u kojoj postoji program školovanja za zanimanje nautičar unutarnje plovidbe.