Čak 147 radova Milana Steinera, slikara rođenog u Sisku, čiji opus, nastao početkom 20. stoljeća, predstavlja jednu od najznačajnijih karika hrvatske likovne moderne, vraća se u njegov rodni grad. Nakon višegodišnjeg dogovaranja Grada Siska, Gradske galerije Striegl i Zaklade Josip Vaništa, otkup zbirke radova ovog likovnog klasika realizirat će se krajem ove godine.

Danas su upravitelj Zaklade Josip Vaništa, gospodin Luka Filipović  i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček postigli dogovor i potvrdili otkup ove dragocjene umjetničke građe za fundus Gradske galerije Striegl. Ovaj potez Grada Siska omogućit će da ova izuzetno vrijedna građa ne postane „anonimno blago“ raspršeno po privatnim zbirkama i nedostupno javnosti.

Također, na ovaj način će se zaštititi i učiniti vidljivom javnosti jedna od najvećih cjelovitih zbirki radova Milana Steinera koja obuhvaća ulja na platnu, crteže, grafike te bogatu arhivsko-dokumentarnu građu. Građa svjedoči o nastanku radova, životu Milana Steinera, ali i o životu i radu njegovog brata Ive te o snažnim vezama između djela Milana Steinera i drugog velikana hrvatske umjetnosti, Josipa Vanište.

Vraćanjem ove zbirke u vlasništvo Grada Siska, pod krovom sisačke gradske galerije tako će biti predstavljen ekskluzivni fundus umjetnina dvojice Siščana, Steinera i Striegla. Sisak se ovim postupkom učvršćuje na listi nezaobilaznih kulturnih lokacija koje će u još većem broju pohoditi mnogi ljubitelji likovnoga umijeća i otkrivati specifičnosti umjetničkog nasljeđa Grada Siska i prirodnih ljepota koje ga okružuju.

Milan Steiner je rođen u Sisku 2. lipnja 1894. godine, a njegovo stvaralaštvo su visoko cijenili onda i danas mnogobrojni poklonici lijepih umjetnosti, naročito slikari sâmi koji su ga zvali slikarskim genijem tihe sudbine. Djetinjstvo je proveo u rodnomu gradu uz mlađeg brata Ivu i sestru Elzu. Njihovi roditelji, majka Rozalija (rođena Deutsch) i otac Hinko Steiner, dobrostojeći trgovac, imali su kuću u trećoj ulici, danas Ulici Dr. Ante Starčevića.

Čitav Steinerov slikarski opus nastao je u nepunih pet godina. Umro je vrlo mlad, početkom prosinca 1918. u svojoj dvadeset i petoj godini od španjolske gripe, najpogubnije epidemije dvadesetoga stoljeća.