Grad Sisak iskoristit će obnovu Starog mosta od posljedice potresa kao priliku za temeljitu i sveobuhvatnu rekonstrukciju, što će, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, omogućiti još 89 godina normalnog korištenja mosta za promet.
Konstrukcijska obnova mosta bit će gotova do kraja lipnja, a radovi na rekonstrukciji cijelog mosta nastaviti će se tijekom ljeta. Izvođač i stručni nadzor nadaju se da će vremenske prilike omogućiti intenzivno izvođenje radova, koji ovise o padalinama, ali i o vodostaju Kupe. Izvođač radova na Starom mostu je karlovačka tvrtka Vacon d.o.o., a ugovorena vrijednost obnove je 6,5 milijuna eura. Strašiteljske izjave neovlaštenih osoba koje nemaju nikakve veze s radovima na Starom mostu te nagađaju kako teku radovi su neozbiljne i neosnovane jednako kao i mediji koji ih prenose.
“Ono što je najvažnije za građane Siska je da poslove radi kvalificirana i kompetentna tvrtka. Uvedene su dvije smjene i na mostu rade sposobni radnici s iskustvom na sličnim projektima. Projekt je financiran iz Fonda solidarnosti EU, kao i sve prometnice koje se trenutno rade u Gradu Sisku osim Mosta Gromova koji već pola desetljeća popravlja državna tvrtka Hrvatske ceste, te novog Odranskog mosta za koji je pitanje tko su uopće izvođači”, objasnila je Ikić Baniček.
Grad Sisak u suradnji s Auto prometom d.o.o. organizirao je dodatnu autobusnu liniju za sve učenike i građane koji trebaju s desne obale Kupe prijeći u centar grada i ta linija zadovoljava sve potrebe pješaka koji su do sada prelazili Kupu preko Starog mosta u vrijeme najveće jutarnje gužve. Osim toga Auto promet ne naplaćuje korištenje javnog autobusnog prijevoza putnicima koji ulaze na stanici u Strossmayerovoj ulici u blizini mosta u smjeru centra, kao ni vožnju do te stanice.