Stanovnici zgrada u Ulici Franje Lovrića na brojevima 5, 7, 9, 11, 15 i 17 te u Ulici Ante Starčevića na brojevima 4, 6 i 8  od zaposlenika Gospodarenja otpadom Sisak danas preuzimaju kartice pomoću kojih će otvarati polupodzemni spremnik za odlaganje miješanog komunalnog otpada koji je smješten  na novouređenoj površini između te dvije ulice, čime se prvi od ukupno 95 spremnika, ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna, pušta u rad. Početku provedbe ovog projekta prisustvovale su danas gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i direktorica GOS-a Katarina Luketić koja je naglasila kako su spremnici financirani iz tekućeg poslovanja GOS-a, bez kreditnog zaduženja.

-U narednih 20 mjeseci pokrit ćemo kompletno područje grada Siska ovim spremnicima za stanovnike koji žive u zgradama. Ovo je moderniji i učinkovitiji način odlaganja otpada. Za tvrtku GOS to znači optimizaciju poslova sakupljanja otpada,  a za građane manje buke, manje neugodnih mirisa i neovlašteni pristup spremnicima od osoba kojima taj spremnik nije namijenjen – rekla je Luketić.

Polupodzemni spremnici, volumena 5.000 litara, do sada su ukopani na još 17 lokacija, nastavit će se s ukopavanjem  kroz naredne mjesece, kada će se u potpunosti zamijeniti svi dotrajali metalni spremnici na kotačima, koje za odlaganje miješanog  otpada  koristi svako domaćinstvo koje nema individualni spremnik. Na poklopcu je ugrađena elektronska  brava koja se otključava pomoću kartice, pa je za odlaganje otpada potrebno samo slijediti poruke na ekranu, a svi stanari dobit će kartice s kojima će otvarati kontejner.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček istaknula je kako je ovo veliki korak prema modernizaciji sakupljanja i odvoza otpada na području grada Siska.

-Glomazne kontejnere  na koje su se naši sugrađani često žalili, uglavnom zbog neugodnih mirisa ili razbacivanja otpada oko kontejnera, zamijenjeni su ovim polupodzemnim spremnicima koji vizualno lijepo izgledaju, a velika je i ušteda prostora jer se veći dio spremnika nalazi u zemlji. Velika je ušteda i u broju odvoza otpada jer je veća zapremnina kontejnera. Više nećemo tolerirati da netko stavi otpad u kontejner koji mu nije namijenjen. Netko tko živi na primjer na Zibelu neće moći svojom karticom otvoriti ovaj spremnik koji se nalazi ovdje. Posebno me veseli što je Gospodarenje otpadom sve ovo uspjelo realizirati zahvaljujući svojim unutarnjim uštedama i racionalizaciji poslovanja. Očekujem da za godinu dana grad bude u potpunosti pokriven spremnicima korisnog otpada (zeleni otoci), polupodzemnim spremnicima za zagrade i čipiranjem pojedinačnih spremnika za obiteljske kuće. Siščankama i Siščanima mogu obećati da neće doći do povećanja cijene odvoza otpada – zaključila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Paralelno s polupodzmenim spremnicima uskoro kreće postavljanje 435 novih spremnika za korisni otpad (zeleni otoci) volumena 1.100 litara  u vrijednosti 1,3 milijuna kuna koje je nabavio Grad Sisak, a sufinancirani su putem Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.