Četrnaesti dan nakon potresa koji je pogodio Sisak i okolicu, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izvijestila je danas novinare kako je od 6025 prijava za pregled građevina nakon potresa pregledano 3353 objekata od kojih je njih 412 označeno crvenom i 792 žutom oznakom. Gradonačelnica je istaknula kako statičari na našem području posao obavljaju volonterski i pozvala državu da bolje organizira njihov rad, jer statičarima koji su trenutno na terenu potrebna je dodatna pomoć.

U Sisku su postavljena 73 stambena kontejnera od kojih je samo 31 u funkciji i u tim kontejnerima smješteno je 80 ljudi, a trenutno je više od 300 zahtjeva za smještaj.

-Ostali kontejneri nisu spojeni na struju. Zovemo stalno HEP da što prije omoguće spajanje na struju kako bismo mogli smjestiti ljude u prazne kontejnere – rekla je gradonačelnica.

Istaknula je kako se radi na tome da se hotel Panonija što prije osposobi gdje bi se privremeno moglo smjestiti oko 100 građana.

-Statika zgrade hotela Panonija je dobra, potrebno je provjeriti instalacije i izvršiti građevinske zahvate nakon čega će zgrada biti u upotrebi – dodala je gradonačelnica.

U sportskim školskim dvoranama trenutno je smješteno 150 korisnika, a svi građani koji su u dvoranama škola Braća Ribar i 22. lipnja danas će biti preseljeni u SD Brezovica dok će se iz dvorane Brezovica u kontejnere seliti višečlane obitelji čiji su objekti označeni crvenim naljepnicama. Na području grada Siska je 16 stanova u državnom vlasništvu koji će također uskoro biti spremni za prihvat obitelji čiji su stanovi oštećeni u potresu. Što se tiče početka drugog polugodišta, gradonačelnica je istaknula kako su sisačke osnovne škole spremne za početak nastave,a učenici će iz oštećenih škola biti privremeno preseljeni u škole koje su dobile zelenu naljepnicu. Tako će učenici iz škole u Topolovcu privremeno biti smješteni u školi u Budaševu, učenici Ivana Kukuljevića u 22. lipnja, a učenike Galdova autobusi Auto prometa prevozit će do OŠ Braća Bobetko.

U proteklih 14 dana, Javna vatrogasna postrojba grada Siska, zajedno s DVD-ima i brojnim vatrogascima iz cijele Hrvatske, pripadnicima HGSS-a, alpinistima i volonterima, imala je oko 4.000 intervencija.

-U Sisku gotovo da nema objekta koji nije bio oštećen, građani nas zovu, i dalje smo na terenu i odrađujemo posao. Od jučer ne radimo preglede s visina zbog snijega, ali čim se vrijeme stabiliziramo nastavljamo s tim. Za preglede većih zgrada nemamo dovoljno opreme pa molim građevinske firme koje imaju dizalice za rad na visinama da se jave i pomognu – rekao je zapovjednik JVP-a Grada Siska Miroslav Golub.