Klub mladih SKWHAT postao je jedan od brendova Siska posljednjih petnaestak godina, a aktivnosti kluba mijenjale su se s godinama, intenzivirale ili bivale manje česte, sve u skladu sa smjenama generacija koje odrastaju uz klub i sa klubom.  Klubom upravlja KUMS Koordinacija udruga mladih Siska, a aktivnosti KUMS-a podupire Grad Sisak. Stoga je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček jučer posjetila SKWHAT sa suradnicima i u društvu s novoizabranim predsjednikom Savjeta mladih Grada Siska Filipom Pjerobonom.

SKWHAT nije jedino mjesto okupljanja mladih, ali 17 godina djelovanja govori o tradiciji aktivizma i važnosti glazbe u životima mladih. Sljedeće godine KUMS priprema niz događanja kojima će obilježiti 20 godina održavanja MUF-a, Malog urbanog festivala. To je prilika da se pokrenu i neki novi sadržaji jer, kako je rekla predsjednica Koordinacije Matea Marić, svaka generacija donosi neke svoje nove interese.

„Mi smo proteklih godinu dana iskoristili za vlastito očvršćivanje, odnosno izgradnju kapaciteta, uključivanje više ljudi u pripremu aktivnosti i za prikupljanje potpora za naše programe. Ostvarili smo i međunarodne kontakte za koje mislimo da će nam biti korisni i otvoriti nam neka vrata i omogućiti nova znanja i nove mogućnosti i u programskom i financijskom smislu. Drago nam je da nam je Grad Sisak cijelo vrijeme potpora i hvala na vrlo otvorenoj komunikaciji“, rekla je Matea Marić, predsjednica Koordinacije.

Problemi državnog vlasništva nad objektom, tehnički problemi i njihovo rješavanje i buduće aktivnosti bile su teme otvorenog razgovora KUMS-a s gradonačelnicom, koja je i sama u klubu provela volonterske i aktivističke dane. Nedavna zamolba KUMS-a za donacijom za nabavu opreme potrebne za rad upravo je ostvarena, što će omogućiti lakšu organizaciju budućih događanja na pozornici SKWHAT-a.

„Drago mi je da imamo otvorenu komunikaciju i da se ne ustručavate tražiti našu pomoć, zbog čega i jesmo ovdje. Nije nužno da se oslanjate samo na svoje snage jer cijeli gradski sustav je tu kako bi pružio potporu aktivnostima koje organizirate. Ako vam treba prostor ili tehnička podrška za neke projekte, znate da se možete osloniti na naše ustanove. Nama je važno da imate svoju organizaciju, da ostvarujete svoje ideje jer ovo je vaš grad i vaš doprinos životu Siska obogaćuje ga“, rekla je gradonačelnica u razgovoru.

Okupljanje mladih različitih potreba i interesa jedan je od zadataka Savjeta mladih, a među članovima Savjeta nekoliko je aktivista upravo iz Koordinacije udruga mladih.

„Kao predsjedniku Savjeta mladih ovo mi je već drugi izravan susret s udrugama mladih i mladima. Pokušavam uključiti što je veći broj aktivnih mladih u komunikaciju kako bismo što bolje zastupali potrebe mladih, bez obzira bili oni organizirani u udruge, neformalne skupine poput skejtera ili mladi koji nisu organizirani, ali imaju svoje potrebe i želje“, rekao je jučer Filip Pjerobon, predsjednik Savjeta mladih Grada Siska.