U sklopu proslave Dana grada na Korzu kod sata je postavljena izložba „Program Građanskog odgoja i obrazovanja” koji prikazuje najnovije aktivnosti učenika koji pohađaju taj izborni predmet. Sisak je, odmah nakon Rijeke, među prvima u Hrvatskoj uveo građanski odgoj u škole kako bi u suradnji s roditeljima od školske djece stvarao aktivne i upućene građane koji će doprinositi razvoju svoga grada. Danas otvorena izložba pokazuje što konkretno rade mlade Siščanke i Siščani na građanskom odgoju i kako jedni od drugih uče i zajednički stvaraju nove ideje za naš grad.

„Svake godine imamo porast učenika uključenih u građanski odgoj i moramo dodatno educirati dodatne učiteljice i učitelje, što je odličan pokazatelj da su i roditelji prepoznali ovaj program kao koristan njihovoj djeci. Danas smo vidjeli da ovaj program itekako daje dobre rezultate jer naši učenici u svim osnovnim školama pokazuju da imaju dobre ideje i da kroz rad s mentorima uče kako te ideje ostvariti. Neki od 19 danas predstavljenih projekata su me impresionirali i dali dodatni poticaj da ispunimo želje i zamisli naših učenika“, kazala je gradonačelnica nakon obilaska izložbe i razgovora s učenicima.

Kroz građanski odgoj učenici u suradnji s roditeljima i učiteljima izabiru problem, sustavno ga istražuju, dokumentiraju i oblikuju plan rješavanja problema. Ostvaruje se suradnja s roditeljima, stručnjacima, predstavnicima lokalne samouprave, medija, ljudi iz lokalne zajednice u čiju nadležnost spada rješavanje problema. Učenici kroz ovaj rad stječu znanja o projektnom planiranju, kroz diskusije, pisanje, istraživanje činjenica, obradu anketnih upitnika, rješavanja problema u malim skupinama, socijalno učenje, učenje kako učiti, poduzetništvo, tehnike suradničkog učenja, igra uloga, proučavanje zakona i Ustava RH-a, pisanje dopisa, molbi, kontaktiranje s osobama iz javnog života i predstavnicima vlasti, javne nastupe i slične vještine koje će im trebati u profesionalnom i građanskom životu.