Članovi Stožera civilne zaštite Grada Siska, zajedno s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, danas su održali sjednicu na kojoj ih je predsjednik Stožera Marko Krička, izvijestio kako je danas održan i sastanak Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije na kojem je bilo riječi o aktivnostima koje treba poduzeti vezano uz postojeću epidemiološku situaciju.

Svi se trebaju pridržavati Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i koja je stupila na snagu s današnjim datumom (Odluka u privitku teksta). S obzirom na put prijenosa bolesti COVID-19 posebno treba paziti na obustavu rada u djelatnosti trgovine te se strogo pridržavati  protuepidemijskih mjera i stroge mjere socijalnog distanciranja, a sve u trajanju od 30 dana.

U Sisku su za sada evidentirane samo tri osobe oboljele od bolesti COVID-19, a koje su zaražene putem uvezenih slučajeva, dakle nema  lokalnog prijenosa.

Svi građani se ponovno pozivaju da se ponašaju odgovorno kako bi zaštitili sebe, svoje bližnje i sve druge ljude. Starijim sugrađanima se i dalje preporučuje da se što je manje moguće kreću. Ukoliko su im potrebni prehrambeni proizvodi i lijekovi,  pomoći će im Gradsko društvo Crvenog križa Sisak i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društva, pa je potrebno samo nazvati broj telefona 545 094.

Od danas, pa do daljnjega, svi autobusi Auto prometa na gradskim i prigradskim linijama voze besplatno.

Grad Sisak donijet će odluku  da svi koji obavljaju uslužne djelatnosti i kojima je sada Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske  obustavljen rad,  budu oslobođeni plaćanja komunalne naknade i odvoza otpada, a oni koji rade u prostoru koji je u vlasništvu Grada Siska bit će oslobođeni i od plaćanja zakupnine.

Kako je istaknula gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, u Gradu Sisku, gradskim ustanovama i trgovačkim društvima je obustavljeno plaćanje svega što se ne odnosi na hladni pogon, nema novih zaduživanja, smanjeni su rashodi kako bi se što spremnije dočekale financijske posljedice novonastalog stanja.

S obzirom da je na sjednici  Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije rečeno kako postoji mogućnost da će u slučaju potrebe karantena za oboljele od COVIDA-19 biti u Hotelu Panonija, sa Stožera civilne zaštite Grada Siska upućena im je preporuka da još jednom preispitaju predloženo.