Sisak je postao Europski grad sporta 2019., službeno je objavljeno na konferenciji za novinare koja je danas održana u gradskoj vijećnici. O ovom prestižnom naslovu govorili su zamjenik gradonačelnice i predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Siska Marko Krička, tajnik Zajednice sportskih udruga grada Siska Igor Crnobrnja i predstavnik konzultantske tvrtke CBBS Berislav Čižmek.

Vijest o naslovu stigla je iz Bruxellesa, sjedišta neprofitne organizacije ACES Europe čiji je predsjednik Gian Francesco Lupattelli, zajedno s ostalim članovima udruženja, tijekom lipnja boravio u Sisku kada su obišli sve sportske objekte te su prisustvovali natjecanjima, treninzima i razgovarali sa sisačkim sportašima.

Priča oko kandidature Grada Siska počela je prije točno šest mjeseci. Grad Sisak poslao je svoju kandidaturu udruženju ACES Europe 18. siječnja i danas nakon točno šest mjeseci službeno je objavljena vijest o primanju Grada Siska u ACES Europe obitelj.

-Kandidirali smo se da pokažemo petogodišnji trud Grada Siska, Zajednice sportskih udruga i njezinih članica, jer smo napravili odlične rezultate i programe. Imamo se čime pohvaliti, ali smo proteklih godina bili samozatajni. Neki gradovi tek sad ističu kako su prvi počeli provoditi neke programe koji u Sisku djeluju već nekoliko godina. Primjerice, poput financiranja klubova, a naši klubovi koji se natječaju, već godinama nemaju dodatnih troškova za natjecanja. Za svu djecu organiziramo školu klizanja i školu plivanja, a Grad Sisak zajedno s Udrugom kineziologa omogućuje sisačkim učenicima da prvi put stanu i na skije. Kroz ovu nagradu pokazali smo predani rad svih sportskih djelatnika koji djeluju u gradu Sisku i to je zapravo i njihova nagrada. Ova nagrada je poticaj da realiziramo nove programe i povećamo broj aktivnih sportaša, ali poticaj i nama u Gradu Sisku u daljnje ulaganje u sportsku infrastrukturu i obnavljanje postojećih objekata – rekao je Krička.

Zamjenik gradonačelnice posebno je istaknuo veliki trud Igora Crnobrnje  i Berislava Čižmeka oko kandidature te je zahvalio gradonačelnici Kristini Ikić Baniček na velikoj potpori i svim gradskim institucijama koji su sudjelovali u procesu kandidature.

Podatak da se 38 posto Siščana bavi nekom sportskom aktivnošću impresionirao je predstavnike ACES-a kao i to da su mnogi sportski sadržaji besplatni, što nije uobičajeno u svim europskim državama. Cilj je, kako je rekao Krička, da dođemo do 45 posto aktivnog stanovništva koji će biti uključeni u sportske sadržaje.

Berislav Čižmek naglasio je kako je Sisak prvi grad u Hrvatskoj u kategoriji city (iznad 25.000 stanovnika) koji nosi naslov Europskog grada sporta!

-Čestitam Gradu Sisku koji se na pravi način prezentirao i zasluženo osvojio ovu prestižnu nagradu. Do sada su hrvatski gradovi dobivali nagradu u kategoriji town (do 25.000 stanovnika), a Sisak je prvi grad u Hrvatskoj u kategoriji city. To je veliko priznanje za Grad Sisak i Hrvatsku i smatram da je došlo u pravom trenutku kad se puno govori o sportu, ulaganju u mlade i mislim da ćemo uz ovaj optimizam koji nam je dala nogometna reprezentacija dati optimizam i Sisku i mladima da se više bave sportom – rekao je Čižmek.

Dodao je kako je komisija ocjenjivala mogućnosti koje grad pruža građanima u bavljenju sportom.

-Prvenstveno se ocjenjuje sport za sve, odnosno mogućnosti koje grad pruža stanovništvu u smislu bavljenja sportom, dodatno se boduju mogućnosti za bavljenje sportom za djecu, starije osobe i djecu s teškoćama u razvoju u čemu je Sisak pokazao da o tim kategorijama posebno vodi brigu – zaključio je Čižmek.

Čestitku Gradu Sisku poslao je i predsjednik Udruženja ACES Europe Gian Francesco Lupattelli koji je istaknuo kako je Sisak odličan primjer koji nudi mogućnost bavljenja sportom za sve dobne uzraste. Svečano priznanje Gradu Sisku bit će uručeno  4. prosinca ove godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu kada će Grad Sisak i službeno postati dio ACES Europe obitelji.