Prema podacima Ministarstva financija o ulaganjima u osnovno školstvo u Hrvatskoj, Sisak ulaže čak tri puta više od državnog prosjeka te je u samom vrhu hrvatskih gradova po financiranju uvjeta školovanja i vannastavnih aktivnosti učenika. Ljetovanje, iz proračuna plaćen džeparac, škola klizanja, plivanja, atletike i uvjeti produženog boravka redovnog i ljetnog i kakvoća prehrane značajno izdvajaju Sisak od državnog prosjeka.

Takozvani minimalni standard u osnovnom školstvu osigurava se iz državnog proračun i po tom standardu, za osnovno funkcioniranje škola potrebno je u 9 sisačkih škola 1,1 milijun eura, odnosno 8,3 milijuna kuna. No, Sisak se već godinama ne zadovoljava minimalnim standardom i svojim učenicima želi osigurati što je moguće bolje uvjete učenja i odrastanja. Grad Sisak je zato, pored tih 1,1 milijuna eura od države, u 2023. godini osigurao čak dvostruko više novca, odnosno 2,25 milijuna eura ili 16,9 milijuna.

Podaci objavljeni na stranicama Ministarstva financija za 2020. godinu pokazuju da su osnivači osnovnih škola gradovi i županije na nacionalnoj razini uložili 596 milijuna kuna na 929 milijuna dobivenih od države. To znači da je prosjek dodatnog ulaganja u osnovno školstvo u Hrvatskoj osiguravanje oko 64% vlastitih sredstava. Sisak ove godine, slično kao i proteklih, ulaže čak 205%, odnosno preko 3 puta više od državnog prosjeka. Time je u samom vrhu po ulaganjima u poboljšanje uvjeta školovanja i organizacije slobodnog vremena učenika.

Po čemu je Sisak drugačiji?

Svake godine svi učenici četvrtih razreda sisačkih osnovnih škola ljetuju u gradskom odmaralištu u Zaostrogu, a Grad pokriva sve troškove prijevoza, hrane, smještaja i aktivnosti. I za ovu godinu planira se odlazak oko 350 učenika. Jedino sisački osmoškolci dobivaju Đački džeparac čime im Grad Sisak poklanja povjerenje i uči financijskoj odgovornosti. Učenicima je novcima iz proračuna osigurana škola klizanja i škola atletike, a od ove godine produženi boravak dostupan je u baš svim sisačkim osnovnim školama, što je rijedak primjer u Hrvatskoj.

Svim učenicima financiranjem iz gradskog proračuna osigurane su radne bilježnice, atlasi, likovne mape te kutija za pokuse i istraživačku nastavu. Sisak je jedan od 12 gradova i županija u Hrvatskoj koji provedbom programa Građanskog odgoja i obrazovanja priprema osmoškolce za buduće odgovorne i dobro informirane građane.

Unazad 10 godina potpuno je riješen problem prehrane u školama. U školama u kojima djeca nisu imala uvjeta za prehranu, sada imaju redovite tople obroke, a Sisak je prvi u Hrvatskoj uveo i međunarodni Healthy Meal Standard koji osigurava kontrolu i nutricionistički najkvalitetnije obroke.

Sisak je bio jedan od rijetkih gradova koji je pružio potporu djeci s poteškoćama u učenju i osigurao im pomoćnike u nastavi, što je kasnije preraslo u program financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. U tom programu je preko 80 djece i pomoćnika u nastavi.

Potres kao poticaj

Potres je poremetio tijek investicija jer sada je fokus na obnovi školskih objekata. No, obnovom OŠ Ivana Kukuljevića, odnosno ponovnom izgradnjom OŠ Galdovo, kroz koju godinu normalizirat će se odvijanje nastave, ali će se i osuvremeniti oprema u školama. Gradu Sisku glavni je cilj stvoriti uvjete za odvijanje nastave u jednoj smjeni. Time će se omogućiti i lakša organizacija slobodnog vremena i vannastavnih, odnosno sportskih, kulturnih i drugih aktivnosti učenika.