Danas je na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska donesen proračun Grada Siska za 2024. godinu u iznosu od 123 milijuna i 140 tisuća eura te prateći dokumenti za njegovu provedbu. U odnosu na ovogodišnji, koji je danas rebalansiran ja gotovo 88 milijuna eura, bit će to povećanje od 35 milijuna eura prvenstveno zbog sredstava iz europskih izvora. Grad Sisak, nakon nekoliko godina priprema, postao je područje integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) zajedno s općinama Martinska Ves i Sunja, i izborio se za mogućnost raspoređivanja novca iz europskih sredstava kada Grad postavi prioritete, bez čekanja odgovarajućih natječaja, što će olakšati provedbu niza projekata. Zajedno s već pokrenutim ulaganjima i rekonstrukcijama financiranima iz EU izvora su okosnica Proračuna Grada Siska za 2024. godinu.

„2024. godina bit će važna godina za Grad Sisak jer nastavljamo snažno ulagati u obrazovanje i našu djecu i zato smo, osim u školama, i u vrtiće uveli produženi boravak. Sisak se po mnogočemu izdvaja među ostalim gradovima u Hrvatskoj, a svoju snagu pokazujemo brinući o najranjivijima, najmlađima i najstarijima – Sisačkim uskrsnicama za najstarije i nezaposlene, đačkim džeparcem i programima škole plivanja, klizanja, atletike i ljetovanjem za sve učenike četvrtih razreda u gradskom odmaralištu u Zaostrogu“, kazala je gradonačelnica prilikom predstavljanja prijedloga Proračuna.

375 novih mjesta u vrtićima

Sisak je ove godine dobio nekoliko priznanja nacionalnih institucija i medija koji su naš grad proglasile jednim od 5 najboljih gradova po ulaganju u obrazovanje, demografiju, socijalne politike i mlade, najboljim u Hrvatskoj po povećanju ulaganja u predškolski odgoj, te na samom  vrhu po brizi za učenike s teškoćama u razvoju.

„Projekti koji će u 2024. godini donijeti najviše novoga su Obrazovni kompleks Galdovo, dogradnja objekta Različak Dječjeg vrtića Sisak Stari i objekta Maslačak Dječjeg vrtića Sisak Novi. Izgradnjom Obrazovnog kompleksa Galdovo taj dio grada dobit će suvremenu školu sa većom sportskom dvoranom, a prvi puta će Galdovo imati i svoj vrtić. Uz taj i uz dogradnju Različka i Maslačka u Sisku dobit ćemo čak 375 novih mjesta za naše mališane. Time ćemo stvoriti uvjete da svim roditeljima koji trenutno traže upis svoje djece u vrtić to i omogućimo“, kazala je gradonačelnica.

Nakon što je ove godine, kao tek šesti grad u RH, Sisak uveo potporu za medicinski pomognutu oplodnju, ove će godine Sisak dobiti još jednu mjeru koja će pomoći najranjivijim građanima Siska. Grad Sisak uvodi potpore za osobne asistente koji pomažu obiteljima s članovima koji imaju teškoće u razvoju.

„Iako Vlada tu potporu ukida, mi je uvodimo jer čvrsto vjerujemo da svaka sisačka obitelj ima pravo na što je moguće normalniji život i na to da im zajednica pomogne u njihovoj situaciji“, rekla je gradonačelnica najavivši još dvije nove gradske mjere koje će pomoći najstarijim sugrađanima i učenicima. „Od 2024. će se svi umirovljenici i stariji od 65 godina, kao i svi učenici sisačkih osnovnih i srednjih škola, vozit bez plaćanja u gradskom prijevozu Grada Siska. To će biti moguće zahvaljujući subvenciji Grada Siska sisačkom Auto prometu“, rekla je gradonačelnica.

Tri su najvažnija projekta u kulturi koji se nalaze u proračunu za 2024. godinu nova knjižnica, novo kino i novo kazalište. Rekonstrukcijom bivše zgrade banke u samom centru grada na Trgu Ljudevita Posavskog 1, Sisak će prvi put dobiti modernu knjižnicu s najsuvremenijim sadržajima za sve generacije Siščana. Cjelovitom obnovom Kazališta 21 i Kristalne kocke vedrine grad će dobiti novo i moderno opremljeno kino i kazalište.

Nastavlja se ulagati iz proračuna u komunalnu infrastrukturu – u nogostupe, pješačke staze, prometnice i nova parkirališta i ostalo. Završetkom rekonstrukcije Starog mosta obilježit će se 90. rođendan tog prekrasnog simbola našega grada. U 2024. bit će završeno i 30 POS stanova na Zelenom brijegu za koje je Grad Sisak osigurao zemljište i komunalnu infrastrukturu te sudjeluje u sufinanciranju izgradnje u iznosu od 180 tisuća eura kako bi osigurao priuštivu cijenu kvadrata sisačkim obiteljima.

 

U 2024. i 15% povećanje osnovice za odgojitelje, radnike komunalnih službi, vozače Auto prometa…

Na današnjoj su sjednici donesene i odluke o porezima na dohodak i gradskim porezima. Posljednjih je 10 godina značajno podigao društveni standard i napravio velike korake u razvoju društvenih usluga u brizi o osjetljivim skupinama, posebno djeci i mladima i sportu, stoga će 2024. godine Sisak nižom stopom poreza na dohodak od 23% i višom od 34% osigurati održavanje tog standarda. Na taj način građani će ukupno imati manje porezno opterećenje i veća neto primanja s obzirom na povećanja osobnog odbitka, povećanih iznosa osobnih odbitaka uzdržavanih članova obitelji te kroz smanjenje osnovice za mirovinsko osiguranje.

U Proračun Grada Siska za 2024. godinu ugrađeno je i povećanje osnovice od 15% odgojiteljicama u vrtićima, radnicima komunalnih službi i na zbrinjavanju otpada, vozačima Auto prometa te radnicima gradskog sustava. Time će se ublažiti inflatorni udar koji je u proteklom vremenu povećao troškove života.