Ruska invazija na Ukrajinu prouzročila je veliki izbjeglički val koji je došao i do Hrvatske i Siska u kojem se do sada smjestilo 10 Ukrajinaca. Prema podacima Gradskog društva Crvenog križa Sisak, u našem gradu je smješteno šestero djece i četvero odraslih. Crveni križ Sisak je u nekoliko navrata obišao obitelj, pružio uslugu psihosocijalne podrške i osigurao potrebnu humanitarnu pomoć te su im na usluzi u slučaju potrebe za spajanjem članova obitelji.

„U Sisku su svi dobronamjerni ljudi dobrodošli, a kada su u pitanju djeca koja bježe od ratnih razaranja tu uopće ne može biti dvojbe. Sigurna sam da će sisački učenici i vrtićanci toplo primiti svoje nove prijatelje u razrede i vrtićke grupe“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Kako se rat u Ukrajini nastavlja, a ciljevi su mnogi gradovi, predviđa se i daljnje povećanje broja izbjeglica. UNHCR već sada naglašava da je ovo najbrže rastuća izbjeglička kriza u Europi od Drugog svjetskog rata, a prema nekim procjenama može se očekivati ukupno između 5 i 10 milijuna izbjeglica.