Na samom kraju godine u naš je grad stiglo još jedno priznanje vezano za ulaganje u djecu i mlade. Sisak je, po apsolutnim brojkama, napravio najveći skok u ulaganjima u obrazovanje među svim hrvatskim gradovima i svojim ulaganjima prestigao Rijeku, Osijek i Koprivnicu koje su 2022. također povećali ulaganja u odnosu na prethodnu godinu, prenosi analitička platforma Gradonačelnik.hr.

Ovakvo povećanje ulaganja u obrazovanje smjestilo je Sisak na 8. mjesto među 127 hrvatskih gradova po postotku ulaganja u obrazovanje iz proračuna. Sisak sa svojih 45,9% primjer je mnogim drugim gradovima po ulaganju u obrazovanje.

A Sisak će već sljedeće godine ponovo povećati ulaganja u obrazovanje jer pokreću se veliki projekti dogradnje čak u tri škole, kako bi ih se osposobilo za jednosmjenski rad. Dogradnja se priprema u OŠ Braća Ribar, koja je ove godine postala najveća škola u županiji, u OŠ Viktorovac i OŠ Sela. Osim učionica i kabineta, knjižnica i novih prostora za nastavu, dograđivat će se i sportske dvorane, kako bi se učenicima omogućio dovoljan prostor za redovnu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, ali i razne sportske aktivnosti u slobodno vrijeme.

2024. godine se nastavlja izgradnja nove OŠ Galdovo s novom sportskom dvoranom, rekonstrukcija OŠ Ivana Kukuljevića, a svim učenicima osnovnih i srednjih škola Grad Sisak će omogućiti korištenje gradskog prijevoza bez plaćanja svojom subvencijom Auto prometu Sisak.

I dalje će se provoditi obuka klizanja i plivanja, kao i škola atletike za sve učenike osnovnih škola. Lijepa tradicija ljetovanja o gradskom trošku  u gradskom odmaralištu u Zaostrogu za sve četvrte razrede sisačkih osnovnih škola nastavlja se i sedmu godinu zaredom. Učenici osnovnih i srednjih škola i u 2024. će dobiti sisački đački džeparac koji se svake godine isplaćuje iz gradskog proračuna, a na jesen će svim učenicima osnovnih škola Grad osigurati i sav školski radni materijal potreban uz udžbenike.

Ne smije se zaboraviti da je Sisak jedan od rijetkih gradova koji u svih devet škola ima produženi boravak i da je osigurao pomoćnike u nastavi za 80 učenika s teškoćama u razvoju. Sisak je među rijetkima koji imaju Građanski odgoj i obrazovanje te osigurava 500 ulaznica za posjet Lonjskom polju osmoškolcima koji ga tako mnogi i prvi puta upoznaju.  Sisak je svoj sustav školske prehrane riješio obnovom i izgradnjom kuhinja u svim školama u kojima se poslužuju topli obroci i uveden je međunarodni Healthy Meal Standard kojim se vodi briga o svakom pojedinom djetetu i specifičnoj prehrambenoj potrebi učenika koji ih imaju.