Sisak već nekoliko godina ostvaruje viziju poboljšanja prehrane učenika u svih 9 gradskih škola i značajno ulaže u kvalitetne i zdrave školske obroke. Nakon odluke da se u svim školama omogući priprema kvalitetnih toplih obroka pokrenuto je opremanje i obnavljanje kuhinja i edukacija cjelokupnog osoblja, djece i roditelja. Danas, nakon serije ulaganja od preko 10 milijuna kuna sve su škole opremljene, kuhinje obnovljene i ekipirane za pripremu obroka, a svih devet škola uključeno je i u Healthy Meal Standard, međunarodni standard koji prati provedbu kvalitete prehrane i koji omogućuje pripremu ciljanih obroka prilagođenih prehrambenim potrebama svakog djeteta.

Nadogradnja na ovaj sustav je i projekt „CLIKIS mreža – klimatski i energetski učinkovite kuhinje u školama”, kojemu je cilj smanjenje utjecaja školskih kuhinja na klimu. Način prehrane i pripreme hrane izravno i neizravno utječu na uzgoj stoke, emisije stakleničkih plinova i ostalo.

„Istraživanja su pokazala da u školskom sustavu grijanje čini jednu trećinu aktivnosti koje utječu nepovoljno na klimu. Zanimljivo, priprema hrane druga je trećina na koju smo se fokusirali u ovom projektu, jer tu postoji značajan prostor za napredak“, rekao je dr. Michael Scharp iz Instituta za studije budućnosti i procjenu tehnologije iz Berlina.

Uključivanjem u ovaj projekt Sisak se svrstao među predvodnike trenda postavljenog Europskim zelenim planom i pozicionirao kao prvi grad koji na sveobuhvatan način brine o prehrani u školskom sustavu grada. To je rečeno na današnjoj završnoj konferenciji projekta održanoj u Galeriji Striegl.

„Sisak je preko svoje tržnice uključio čak 140 lokalnih proizvođača u mrežu dobavljača kvalitetnih lokalnih proizvoda, pa smo i time postigli dva važna cilja – potičemo rad domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i smanjujemo potrebu za transportom i time smanjujemo emisije štetnih plinova“, rekla je prilikom otvaranja konferencije gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Nakon istraživanja provedenih kroz CLIKIS projekt, izrađeni su recepti za 10 zelenih obroka koji imaju manji ugljični otisak, a osiguravaju energiju i hranjive tvari u količinama koje su djeci potrebne za pravilan rast i razvoj. Ti su obroci već dio ponude školskih kuhinja u 9 sisačkih osnovnih škola.