Današnjim potpisivanjem Povelje Saveza izviđača Hrvatske, Grad Sisak postao je prvi Grad prijatelj izviđača. Povelju su u Sisku potpisale gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te u ime Saveza izviđača Hrvatske njezina dopredsjednica Mirela Varović.

– Podrškom ovom projektu putem razvoja izviđačke organizacije doprinosite tome da vaši mladi sugrađani postanu odgovorne osobe u društvu, da stječu razne vještine i znanja koja u školi neće stići, a to je pomaganje drugima, znanja o zaštiti prirode i svakako je korisno imati izviđače u svom gradu – poručila je Varović.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izrazila je zadovoljstvo što je Sisak postao prvi Grad prijatelj izviđača.

-Sigurna sam da će sadašnje i buduće generacije Siščana uživati u izviđačkim aktivnostima kao i mi nekada i da će osim usvajanja nekih novih vještina, razvijati ono najvažnije, a to su solidarnost, pomaganje i nova prijateljstva – rekla je gradonačelnica.

Najavila je da će se Grad Sisak uključiti u akciju Saveza izviđača Hrvatske pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji.

-Riječ je o odličnoj akciji kojom ćemo pokazati solidarnost s područjima koja su bila opožarena. Siščani su uvijek bili spremni pomagati pa ćemo i sad pokazati tu svoju stranu –dodala je gradonačelnica.

Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer naglasio je kao je riječ o velikom projektu koji je dobio potporu državnih institucija i Svjetske organizacije izviđačkog pokreta.

-Ponosni smo na takav projekt koji je prvi takve vrste u cjelokupnom izviđačkom svijetu kojim lokalnu zajednicu, stanovništvo, ali prvenstveno mlade na jedan zajednički organizirani način uključujemo u izviđački pokret kako bi djeci i mladima ponudili životne vještine koje će im pomoći da postanu bolji građani. Cilj je da se u Sisku osnuje nova izviđačka udruga, koja je nekad davno postajala. Ovaj projekt će omogućiti da se osnuju nove izviđačke udruge i da pružimo mogućnost mladim ljudima da sudjeluju u izviđačkom pokretu – zaključio je Špicer.