U talijanskom gradu Pordenone u petak je u Electroluxovom centru izvrsnosti na edukacijskom putovanju gostovalo tridesetak kuharica i kuhara iz svih sisačkih osnovnih škola i oba dječja vrtića. Dio je to aktivnosti kojima Grad Sisak i partner RED FORK nastoje pomoći zaposlenicama i zaposlenicima školskih i vrtićkih kuhinja u provedbi međunarodnog Healthy Meal Standarda. Cilj ovog putovanja bio je upoznavanje sa suvremenim tehnologijama u kulinarstvu i opremom koja u ovom području nosi status vrhunske tehnologije.

Zaposlenici sisačkih škola i vrtića sa zanimanjem su pratili prezentacije najsuvremenijih alata i uređaja, od kojih s nekima i rade u kuhinjama. Prezentacija je uključivala i neke nove ideje kako iskoristiti postojeću opremu, što će sigurno pomoći u pripremi obroka.

Posljednjih deset godina Grad Sisak je velikim ulaganjima potpuno promijenio stanje u školskim kuhinjama. Kako nisu postojale kuhinje u svim školama, u nekima nisu postojali niti uvjeti za posluživanje hrane, ali danas je Sisak jedan od malobrojnih gradova koji u svim školama svakodnevno poslužuje tople obroke. Ove godine, u sklopu sveobuhvatne obnove, dovršeno je veliko ulaganje u OŠ Vikrtorovac, gdje su potpuno obnovljene i kuhinja i blagovaonica, a u planu su i daljnja ulaganja u kvalitetu opreme kako bi se kuharicama i kuharima omogućilo lakše i kvalitetnije obavljanje posla, a djeci što kvalitetnije obroke.

Uvođenjem Healthy Meal Standarda (HMS) Sisak se u Hrvatskoj nametnuo kao predvodnik u zdravoj, uravnoteženoj i svakom djetetu s posebnim prehrambenim zahtjevima prilagođenoj prehrani. Standard koji Sisak primjenjuje od 2017. sada polako uvode i Varaždin, Ozalj te neki drugi gradovi, a do kraja ove godine HMS trebao bi biti uveden i u prvu bolničku ustanovu na sjeveru Hrvatske.