Sisačko groblje Viktorovac dobilo je veliko priznanje Kulturnih ruta Vijeća Europe i postalo je i službena atrakcija na europskoj razini. Groblje Viktorovac uvršteno je kao značajno groblje u Europsku rutu groblja kojom na europskoj razini upravlja Udruženje europskih značajnih groblja – Association of  Significant Cemeteries in Europe (ASCE) kao najveća i najznačajnija organizacija koja brine o grobljima povijesne i umjetničke vrijednosti. Službeni certifikat članstva na ruti primio je danas na općem godišnjem susretu udruženja ASCE direktor Srđan Marić.

Na ovoj ruti, koja prolazi kroz 20 zemalja, nalazi se 60 groblja, među kojima i svjetski poznata groblja poput Pere Lacheise u Parizu, Poblenou u Barceloni ili Zentralfriedhof u Beču. Otprije se na ruti u Hrvatskoj nalaze varaždinsko groblje, groblje Dubovac u Karlovcu i Mirogoj, a od sada će svoje mjesto na ruti imati i naše sisačko groblje. Ovo bi mogao biti i poticaj Ministarstvu kulture i medija da se značajnije uključi u obnovu spomenika Zastava svjetski poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića.

Groblja održavaju povijesni, kulturni, društveni, arhitektonski i umjetnički razvoj cijele Europe. Aktivnosti ovog projekta usmjerene su prije svega turističkom promicanju groblja, kroz organizirane obilaske, priredbe, izložbe i ostale promidžbene aktivnosti, ali i istraživanja i znanstveni doprinos znanju o ovoj vrsti baštine. Brojna groblja muzeji su na otvorenome koji povezuju povijest, umjetnost, umjetnički obrt, arhitekturu i prirodu te su kao takva zanimljiva turistička koje vrijedi posjetiti u svakome gradu. Približavanjem groblja i teme groblja posjetiteljima podiže se svijest o spomenicima i potiče na dublje upoznavanje lokalne, nacionalne i europske povijesti, ali i nematerijalnog segmenta baštine i kulture.