Ovoga se tjedna u gradskoj sportskoj dvorani Zeleni brijeg nastavljaju aktivnosti projekta Sisak FIT kojim je Grad Sisak prvi u Hrvatskoj krenuo s praćenjem razvoja djece od vrtićke do mladenačke dobi. U suradnji sa stručnim timovima kineziologa Zajednice sportskih udruga Grada Siska mjerenja i provjere motoričkih sposobnosti rade studenti Kineziološkog fakulteta u Zagrebu te odgajateljice dječjih vrtića. Aktivnosti projekta Sisak FIT ove godine obuhvatit će čak 550 djece predškolskih vrtićkih grupa i djece prvih razreda osnovne škole. Nakon prošlogodišnjeg odličnog odaziva od 68% djece, ove godine čak 82% vrtićanaca starijih skupina sudjelovat će u programu, što pokazuje veliko povjerenje roditelja u ciljeve ovog projekta.

Rezultati mjerenja pokazat će tjelesne sklonosti djece za sport i njihove zdravstvene pokazatelje. Djeci kod koje se otkriju manje zdravstvene teškoće poput pretilosti, ravnih stopala, krivog držanja, bit će kroz posebne programe omogućeni treninzi za popravak tih stanja koja dugoročno mogu uzrokovati teže tjelesne probleme. Osim toga, podaci iz ovih mjerenja poslužit će kineziolozima i roditeljima za lakše usmjeravanje djece u sportove za koje imaju tjelesne predispozicije.

Kako bi sisački mališani izrasli u zdravu djecu, Grad Sisak im osigurava niz sportskih i rekreacijskih programa. U suradnji sa Športsko rekreacijskim centrom već godinama se provode škole klizanja, atletike, plivanja te ljetovanje u Zaostrogu za učenike 4. razreda. To sve Sisak čini mjestom kvalitetnog odrastanja, jedinstvenim u Republici Hrvatskoj.