Kako bi stekao status ITU grada i ostvario mogućnost koju pružaju Integrirana teritorijalna ulaganja te eliminirao prepreke s kojima se susreću gradovi prilikom apliciranja na pozive za financiranje putem europskih fondova, Grad Sisak nastavlja uspješno ispunjavati sve potrebne preduvjete. Danas je održana osnivačka sjednica Partnerskog vijeća Urbanog područja Sisak za izradu i provedbu Strategije Urbanog područja Sisak za financijsko razdoblje 2021. – 2027., koje  ima 16 članova i toliko zamjenika, a za predsjednicu je izabrana gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, dok će zamjenica biti ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber.

Partnersko vijeće je savjetodavno tijelo i osnovano je zbog sudjelovanja u donošenju Strategije, utvrđivanju prioriteta  te predlaganja strateških projekata i njihove provedbe. ITU mehanizam u Europskoj uniji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i njihovo ulaganje u gradove kao pokretače gospodarskog razvoja. Nadležno tijelo za koordinaciju provedbe je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.  Prioriteti ulaganja su industrijska tranzicija, jačanje zelenog i održivog gradskog prometa te poticanje razvoja u području okoliša, kulture, prirodne baštine, održivog turizma i sigurnosti.

Kako je dogovoreno na sjednici, članovi Partnerskog vijeća  narednih će dana dati svoje prijedloge na predloženi Nacrt analize stanja Strategije razvoja Urbanog područja Sisak za financijsko razdoblje 2021.  – 2027. Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Sisku  za status ITU grada očekuje se u listopadu ove godine, dok kada treba ispuniti sve potrebne uvjete.