Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisali su danas u Rijeci Sporazum o suradnji kojim će Grad Rijeka bez naknade ustupiti Gradu Sisku materijal priručnika namijenjenog učenicima petih i šestih razreda osnovne škole te popratne materijale namijenjene učiteljima, kako bi se Građanski odgoj i obrazovanje, jedinstveni program u Hrvatskoj, mogao kao izvannastavna aktivnost provoditi u osnovnim školama čiji je osnivač Grad Sisak.

Uoči samog potpisa Sporazuma gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je izrazio zadovoljstvo što se ovaj jedinstveni program počinje širiti Hrvatskom. „Interes za provođenje ovog programa postoji u Istarskoj županiji i nekim drugim gradovima. Nije potrebno naglašavati zašto je ovaj program važan, no oni kojima šaljemo poruku o potrebi njegova provođenja, ne žele to slušati. Građanski odgoj ne ugrožava niti jedan drugi predmet u kurikulumu, jer se ono čime se Građanski odgoj bavi ne nalazi niti u jednom nastavnom predmetu“ rekao je Obersnel.

Grad Rijeka je prošle školske godine u pete razrede šest osnovnih škola eksperimentalno uveo program Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO), a ove je godine projekt proširen i na ukupno 22 osnovne škole. U tijeku je i izrada novog priručnika za učenike sedmih i osmih razreda, kako bi se osigurao kontinuitet do kraja osnovne škole. Priručnik za pete i šeste razrede „Učenik građanin“ već je izrađen.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako je zahvaljujući viziji Grada Rijeke razvijen ovaj nadasve važan program. “Promicanjem nenasilja, tolerancije, humanosti i solidarnosti kroz sadržaje građanskog odgoja želimo kod sisačkih učenika razvijati ljudske vrijednosti utemeljene na prihvaćanju i uključivanju različitosti, poštovanju ljudskih prava, te razumijevanju života u građanskom društvu. Želimo ih naučiti da jedni prema drugima budu prijatelji i kolege i da usvoje pravila ponašanja koja ih međusobno spajaju, a ne razdvajaju. Nadam se da će se riječkim i sisačkim učenicima pridružiti i učenici drugih gradova u stvaranju zdrave i tolerantne zajednice”, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.