Gradilište Obrazovnog kompleksa Galdovo, najveće investicije Grada Siska u posljednjih 30 godina, obišla je danas gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima. Konstrukcija budućeg dječjeg vrtića Galdovo gotova je i u tijeku je montaža stolarije. Njome će se objekt zatvoriti kako bi se tijekom zime mogli odvijati obrtnički radovi, postavljanje svih predviđenih instalacija i unutarnje uređenje. Galdovo će dobit vrtić koji će moći primiti 6 odgojnih skupina djece, čime će se otvoriti još 135 mjesta u dječjim vrtićima na području Grada Siska.

Već ove godine su u sisačke vrtiće upisana sva djeca čija su oba roditelja zaposlena, koji imaju prioritet. Uz planirane dogradnje objekata Maslačak i Različak, koje se upravo projektiraju sredstvima EU iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka, Sisak će u potpunosti zadovoljiti trenutne potrebe za smještajem djece u vrtiće sukladno državnom pedagoškom standardu.

„Kod natječaja za izgradnju vrtića ministarstvo je napravilo propust gdje su stavili uvjet da se iz natječaja mogu financirati samo objekti koji se nisu počeli graditi. Tada se Zagreb i čitav niz drugih gradova pobunio jer, naravno, nitko nema luksuz čekati natječaje, već svi krenu graditi pa se prijavljuju kada je natječaj raspisan. Stoga sam sigurna da će resorno ministarstvo i taj nedostatak ukloniti i omogućiti nam financiranje“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Izgradnja vrtića i škole dobitak za Galdovo

U sklopu ove faze projekta izgradnje Obrazovnog kompleksa Galdovo, vrijedne 48 milijuna kuna, pored novog vrtića gradi se i aneks zgrade OŠ Galdovo. U tom objektu nalazit će se svi oni sadržaji koji su nedostajali ili nisu bili odgovarajući u staroj zgradi, poput kabineta za razrednu nastavu ili blagovaone.

„Ovo je odličan primjer i obnove i revitalizacije kada jedinice lokalne samouprave preuzmu na sebe odgovornost. Ovo je suštinski potreban projekt i za grad i za ovu gradsku četvrt i ovo je velika stvar za Galdovčane, koja će donijeti i nova radna mjesta i novu uređenost četvrti i zadovoljstvo najmlađih Galdovčanki i Galdovčana“, izjavio je prilikom obilaska gradilišta predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović.

Sljedeći tjedan očekuje se raspisivanje natječaja za uklanjanje stare zgrade, a privodi se kraju i projektiranje nove zgrade škole u kojoj će i sportska dvorana biti izgrađena u gabaritima u skladu sa suvremenim potrebama. Grad Sisak očekuje odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja oko financiranja izgradnje nove zgrade iz nacionalnih sredstava, što bi Sisku trebalo biti omogućeno. Poznato je da Fond solidarnosti ne financira izgradnju novih zgrada umjesto uklonjenih, nego samo konstrukcijsku obnovu oštećenih objekata, što bi morali nadomjestiti nacionalni ili neki drugi izvor sredstava.