Grad Sisak postat će prvi grad prijatelj izviđača. Tako su na današnjem sastanku s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček i pročelnikom Goranom Grguračem dogovorili predstavnici Saveza izviđača Hrvatske Bojko Kukić, Dan Špicer i Boris Vujnović. Savez izviđača Hrvatske danas okuplja 67 članova, a  njima bi se uskoro trebali priključiti i sisački izviđači u novoosnovanoj izviđačkoj organizaciji, koji bi tako nastavili izviđačku tradiciju svojevremeno vrlo aktivnog izviđačkog odreda Stari grad.

Projekt Gradovi prijatelji izviđača uključuje nekoliko razina aktivnosti, među kojima će biti i izviđački park na području grada Siska, javna površina u prirodi uređena s izviđačkim obilježjima na kojima bi izviđači iz Hrvatske i  drugih zemalja, mogli  slobodno kampirati. Izviđači u takvim kampovima za korištenje prostora odužuju se lokalnoj zajednici dobrovoljnim radom, a sve u suradnji s partnerima u toj zajednici. Pored toga, putem izviđačkih kampova otvaraju se i druge mogućnosti upoznavanja s vrijednostima zajednice.

U sklopu projekta  organizirat će se i Dan u prirodi za osnovnoškolce, a sve u cilju upoznavanja prirode, učenja korisnih vještina, druženja i socijalizacije.

Dio projekta je i interaktivna internetska platforma Go Scouting Croatia pomoću koje će zainteresirani izviđači moći pronaći informacije o slobodnim javnim površinama na kojima će moći kampirati. Naime, kampiranje na otvorenom izvan službenih kampova danas je dopušteno samo izviđačima i  sportskim udrugama.

Kako je rečeno na današnjem sastanku, potpisivanje povelje o pristupanju projektu Gradovi prijatelja izviđača,  između Grada Siska i Saveza izviđača Hrvatske, uslijedit će uskoro.