Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima ugostila je danas u sportskoj dvorani OŠ Braće Ribar prvu damu i voditeljicu Službe za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Sanju Musić Milanović kako bi ju upoznala s rezultatima prve godine provedbe projekta Sisak FIT. Grad Sisak prvi je Grad u Hrvatskoj koji je sistematski pristupio praćenju motoričkog i tjelesnog razvoja djece od kasne vrtićke dobi do kraja osnovne škole, a rezultati će biti korisni kroz uočavanje i korekciju zdravstvenih teškoća te prepoznavanje sportskih talenata.

”Kad sam dobila poziv gradonačelnice znala sam već za prehrambenim dio projekta – Od njive do stola i Healthy Meal Standard te sam onda shvatila da se projekt poklapa s Nacionalnim programom promicanja zdravlja Živjeti zdravo čija sam voditeljica. To znači da imamo iste ideje koje ste vi u Sisku uspjeli posložiti u cjelinu. U Sisku se dogodila sinergija i multisektorski pristup. Ja vidim da je cijela zajednica na neki način kao kamenčić u nizu utkana u ovaj projekt tako da i lokalni OPG participira i kineziolozi su uključeni, ali i oni koji donose odluke“, kazala je gospođa Musić Milanović.

Rezultate projekta predstavio je zamjenik gradonačelnice i predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Siska Marko Krička. Vrlo rijetka su sisačka djeca koja nemaju takozvanih „funkcionalnih otklona tijela“, odnosno određenih nepravilnih držanja već u vrtićkoj dobi. Samo 5% djevojčica i 1% dječaka koji su prošli mjerenja imaju dobro držanje, no, tvrde stručnjaci koji projekt provode, u toj dobi sve otkrivene probleme lako se ispravlja uz prikladno kretanje i motoričku igru tijekom odrastanja.

„Drago nam je da ovime pokazujemo da imamo znanje i ljude koji brinu o zdravom razvoju djece uvođenjem zdravih namirnica kontroliranog porijekla i to iz vrtova s našeg područja. Naša djeca jedu hranu pripremljenu po najvišem nutricionističkom Healthy Meal Standardu, a ponosni smo na to da su sisački klinci među rijetkima u Hrvatskoj koji kao dio svojih vrtićkih i školskih programa imaju škole klizanja, plivanja i atletike. Financiramo rad čak 46 trenera koji rade s djecom u našim sportskim klubovima i stvaramo sve bolje uvjete za bavljenje sportom i rekreacijom“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.