Preko 28 milijuna kuna ostvarenih EU sredstava bespovratnih potpora za razvojne projekte Grada Siska rezultat je ove godine postignut na natječajima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ovaj EU novac namijenjen je za takozvanu zelenu i digitalnu tranziciju. A to je tek početak povlačenja EU novca iz NPOO-a.

Pojednostavljeno rečeno, za građane će, jednom kada projekti budu provedeni, to značiti veliko povećanje mjesta za upis u dječje vrtiće, bolje, pristupačnije i efikasnije komunalne usluge poput parkiranja, smanjenje potrebe za „obilaskom“ gradskih ureda i bolju uvezanost u sustav obavještavanja i uzbunjivanja.

375 novih mjesta u vrtićima

Izgradnjom vrtića u Galdovu omogućit će otvaranje novih 130 mjesta, a dogradnjama  aneksa Maslačku i Različku otvorit će se još 120 i 125 mjesta. Time će ukupni kapacitet sisačkih vrtića vrlo skoro porasti za 375 mjesta. Kroz nekoliko godina u potpunosti bi trebao biti riješen višedesetljetni problem smještaja djece u vrtiće. Za to je već odobreno ukupno 23,5 milijuna kuna.

Osim toga, odobrenim EU novcem iz NPOO projektira se i energetska obnova objekata Različak na Zelenom brijegu i Maslačak u Capragu. Time će se poboljšati uvjeti za boravak djece i smanjiti troškovi za grijanje i hlađenje objekata.

Navođenje do praznog parkirnog mjesta i brža komunikacija s gradskom upravom

Komunalac Sisak već priprema projektnu dokumentaciju za digitalizaciju sustava upravljanja parkiralištima u vlasništvu Grada Siska. Novi sustav trebao bi, osim prikaza slobodnih parkirnih mjesta i navođenja do njih, omogućiti i čitav niz zanimljivih naprednih digitalnih rješenja. Za građane to će značiti bolju protočnost prometa i manje trošenja živaca, bolje uvjete za bicikliste, romobile, skutere i taxi prijevoz.

Izgradnja nove IKT infrastrukture i podatkovnog centra sa snažnim poslužiteljima i boljom povezanosti svih dijelova gradskog sustava, omogućit će se kvalitetnije uvezivanje poslovnih procesa i puno veću dostupnost digitalnih usluga koje će građani moći koristiti putem svojih računala ili pametnih telefona. Ovaj projekt smanjit će „papirologiju“ i omogućiti puno brže i lakše rješavanje svih predmeta u Gradu.

Brže i ciljano obavještavanje i uzbunjivanje

Javna vatrogasna postrojba Sisak priprema projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju i opremanja Centra za upravljanje kriznim situacijama Sisak. Bit će to veliki korak naprijed u razvoju sustava obavještavanja i uzbunjivanja i podizanja znanja građana o ponašanju u kriznim situacijama.

U svim posljednjim krizama, od poplava do potresa, pokazalo se da je javna vatrogasna postrojba nositelj većine aktivnosti. Jedan od važnih dijelova projekta bit će i obuka i bolje komunikacijsko povezivanje sustava civilne zaštite s ciljem bolje infrastrukturne i operativne podrške Javnoj vatrogasnoj postrojbi Sisak.

Tržnica koja proizvodi struju i puno manje troši

Gradska tržnica Sisak – Centar dijeljenih usluga d.o.o. priprema dokumentaciju za energetsku obnovu poslovnih prostora – izolacija vanjskih zidova i krova, poboljšanje sustava grijanja i hlađenja, zamjena vanjske stolarije, ugradnja zaštite od sunca ljeti i zamjena postojeće rasvjete LED rasvjetom. Projektira se i postavljanje fotonaponskih panela na krov nadstrešnice, čime će tržnica, osim značajnog smanjenja potrošnje i proizvoditi energiju.

Sva projektna dokumentacija bit će plaćena EU sredstvima, a EU, nakon pripreme projekata u pravilu odobrava i novce za izvođenje što se već dogodilo za izgradnju i dogradnju vrtića. Time će Grad Sisak EU novcima nastaviti stalne prilagodbe novim tehnologijama i nastaviti unaprjeđivati usluge za sve građane.