Sisak će u prosincu ove godine prvi put biti domaćin olimpijskih pretkvalifikacija u hokeju na ledu. Ledena dvorana Zibel zadovoljava sve uvjete za domaćinstvo jednog ovako značajnog sportskog događaja što je potvrdila i Međunarodna federacija hokeja na ledu koja je odobrila organizaciju pretkvalifikacijskog turnira u hokeju na ledu u Sisku za Zimske olimpijske igre koje će se održati u Pekingu 2022. godine.

-Ovo je prvi put da je Sisak, ali i neki europski grad sporta, domaćin olimpijskih pretkvalifikacija u hokeju na ledu. Zahvaljujem Hrvatskom savezu hokeja na ledu koji je pred Međunarodnom federacijom prezentirao ideju o kojoj smo predsjednik Saveza Nikola Švigir i ja razgovarali prije šest mjeseci da je Sisak spreman i voljan biti domaćin ovakvog natjecanja ne samo zbog toga da se Ledena dvorana prezentira široj javnosti nego i zato što Siščani vole hokej. Vjerujem da će i zagrebačka publika doći u Sisak po mogućnosti putem Hrvatskih željeznica koje će ponovno biti partner u ovom događanju i omogućiti prijevoz željeznicom u pola cijene. Pozivam sve da dođu podržati hrvatsku reprezentaciju, ali i da sportski podrže i ostale reprezentacije jer svima nam je cilj gledati dobar hokej u Sisku – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček na konferenciji za medije koja je danas održana u Sisku, a na kojoj je najavljen ovaj sportski događaj. Naime, pretkvalifikacijske utakmice igrat će se u Sisku od 13. do 15. prosinca 2019. godine, a u Ledenoj dvorani igrat će grupa M u kojoj su reprezentacije Bugarske, Turske, Srbije i Hrvatske.

Konferenciji za medije prisustvovali su još i zamjenik gradonačelnice Marko Krička, ravnatelj ŠRC-a Sisak Josip Mrgan te predstavnici Hrvatskog saveza hokeja na ledu. Predsjednik Saveza Nikola Švigir naglasio je kako su planovi HSHL-a da se u Sisku igraju i druge utakmice ostalih hokejaških selekcija.

-Želimo da i ostale selekcije u proljeće u tijeku svojih priprema igraju ovdje svoje utakmice što će biti daljnji poticaj razvoju hokeja u Sisku i priljevu mlađih uzrasta u škole hokeja, jer bez pomlatka nema ni seniorskog hokeja kojemu ipak svi težimo. Sisak je, uz Zagreb, kolijevka hokeja, i vjerujem da će Ledena dvorana od 13. do 15. prosinca biti ispunjena do posljednjeg mjesta – rekao je Švigir.

Voditelj Odbora za reprezentacije Bruno Bregant istaknuo je kako će Ledena dvorana Zibel, zbog svih potrebnih uvjeta, i u budućnosti biti baza za odigravanje utakmica svih hokejaških selekcija. Pripreme reprezentacije, najavio je Bregant, počinju 8. prosinca u Zagrebu, u Sisak reprezentativci dolaze 12. prosinca kada će reprezentacija održati jedan otvoreni trening za građanstvo.

-Na turniru nas očekuje prvo utakmica s Bugarskom pa Turskom koje treba pobijediti te je u nedjelju odlučujuća utakmica protiv Srbije. Pobjednik turnira nastavit će dalje natjecanje i mislim da ćemo uz pomoć sisačke publike to ostvariti. Na širi popis igrača svakako moramo staviti i igrača iz Siska Tomislava Ličinu – rekao je Bregant.

Voditelj seniorske reprezentacije Igor Jačmenjak istaknuo je kako su igrači reprezentacije pozitivno reagirali što će se utakmice igrati u Sisku, a kapetan reprezentacije Marko Tadić pozvao je sve navijače i ljubitelje hokeja da dođu podržati reprezentaciju, prvenstveno u nedjelju u odlučujućoj utakmici protiv Srbije.

Ulaznice se već mogu kupiti na blagajnama ŠRC-a na Gradskom bazenu i u Ledenoj dvorani Zibel. Dnevna ulaznica vrijedi za dvije utakmice tog dana i cijena je 10,00 kn, a paket ulaznica vrijedi za gledanje svih utakmica i cijena je 20,00 kn. Za djecu do 15 godina ulaz je besplatan. Organizatori ovog značajnog sportskog događaja, u godini kada Sisak nosi titulu Europskog grada sporta, su Hrvatski savez hokeja na ledu, Grad Sisak i ŠRC Sisak.

Raspored utakmica u Ledenoj dvorani Zibel
13.12.2019. Srbija – Turska u 15:00 sati, Bugarska – Hrvatska u 19:00 sati
14.12.2019. Srbija – Bugarska u 15:00 sati, Hrvatska – Turska u 19:00 sati
15.12.2019. Turska – Bugarska u 13:00 sati, Hrvatska – Srbija u 17:00 sati