Modernizacija javne rasvjete na području grada Siska jedan je od većih i ambicioznijih projekata kojim će se povećati komunalni standard građana. Nakon zamjene rasvjetnih kugli te skorašnje rekonstrukcije javne rasvjete u sedam sisačkih ulica, ovih će dana biti raspisan natječaj za zamjenu 400 kilometara rasvjete, odnosno oko 9.000 rasvjetnih tijela po ESCO modelu. Procijenjena vrijednost radova je oko 25 milijuna kuna.
-Predviđa se zamjena svih preostalih zastarjelih rasvjetnih tijela čime će cijelo područje Grada Siska dobiti novu suvremenu LED rasvjetu. Ideja je da se iz gradskog proračuna ne troši ni lipa više nego što sad trošimo za rasvjetu u ovakvom stanju. Izvođač radova bi u roku od godine dana trebao obaviti cjelokupnu rekonstrukciju javne rasvjete u gradu. Vjerujem da će natječaj biti zanimljiv i na međunarodnoj razini obzirom da se radi o velikom poslu, a nadam se da će se mnoge sisačke i hrvatske firme naći u ovom poslu – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Dodajmo ovomu kako je Grad Sisak aplicirao i dobio 200 tisuća kuna, odnosno 70% ukupne vrijednosti investicije bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva za ambijentalnu rasvjetu u Starom gradu i na Starom mostu.
Inače, Gradu Sisku odobrena su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojima će uskoro početi radovi na modernizaciji javne rasvjete u ulicama Hrvatskih domobrana, Ive Rukavine Siđe, kneza Branimira, Hrvatskog narodnog preporoda, J. J. Strossmayera (prilaz mostu, raskrižje Žitna) te u Odranskoj ulici i na Mostu Gromova. Sufinanciranje Fonda iznosi 461.185,00 kuna što čini 40% ukupne vrijednosti investicije.
U sklopu modernizacije javne rasvjete do sada je u sisačkim parkovima i ulicama zamijenjeno 200 starih kugli s novim LED rasvjetnim tijelima te je postavljeno i 10 solarnih stupova u Starom selu, koje nikad nije imalo rasvjetu, na lokacijama koje je predložilo lokalno stanovništvo.