Gradska vijećnica Đulija Adamović na posljednjoj je, tematskoj sjednici Gradskog vijeća o potresnoj obnovi, postavila pitanje o neizvjesnoj obnovi oštećene zgrade Javne vatrogasne postrojbe Sisak koju nije bilo moguće prijaviti za financiranje iz Fonda solidarnosti EU. Ovih je dana dobila odgovor kroz Odluku Vlade RH, koja je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijela je odluku o dodjeli 40 milijuna kuna iz sredstava pomoći iz državnog proračuna za obnovu objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na području županije.

Zgrada Javne vatrogasne postrojbe Sisak oštećena je u potresu 29.12.2020., a obnova koja će biti financirana ovim sredstvima koštat će 13,5 milijuna kuna. Zapovjedniku JVP Sisak Miroslavu Golubu drago je što se država sjetila vatrogasaca koji su bili prvi koji su krenuli u pomoć stradalnicima nakon potresa. „Vatrogasci su se prvi penjali po krovovima i riskirali kako bi pomogli svojim sugrađanima, radili na nužnim zahvatima kako bi se ljudima omogućilo da se što prije vrate u svoje domove, a na kraju dana se vraćali u vlastitu oštećenu zgradu“, rekao je Golub.

Vatrogasci su ostali bez mogućnosti da se obnova financira iz EU sredstava jer hitne službe nisu bile obuhvaćene Fondom solidarnosti. Jedino rješenje su nacionalna sredstva, koja stižu gotovo dvije godine nakon potresa. Prije nekoliko mjeseci JVP Sisak krenula je u projektiranje Centra za upravljanje u kriznim situacijama, a priprema projektne dokumentacije vrijedne 2 milijuna kuna financira se EU pomoći iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.