Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček posjetila je dan kreativnih aktivnosti vrtićanaca u Dječjem vrtiću Sisak Novi na kraju tjedna u kojem su zaposlenici vrtića, djeca i roditelji nizom aktivnosti obilježili njegov visoki 62. rođendan. Ravnateljica Sandra Kramarić pohvalila je svoje suradnike koji su priredili vrlo sadržajan tjedan. Gradonačelnica je najavila daljnje aktivnosti na pripremi dogradnje i proširenju kapaciteta objekta Maslačka i Različak iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a gradi se i vrtić u Galdovu.

„Mislim da će se sve Siščanke i Siščani složiti sa mnom da nikada nije bilo više ulaganja u predškolske i osnovnoškolske objekta kao u prošlih deset godina. Nikada nismo gradili više vrtića, a svake godine je sve više djece koji se prijavljuju i žele pohađati sisačke vrtiće. To nam daje do znanja da smo na dobrom putu. Ovih dana pripremamo javni natječaj kojim ćemo dobiti izvođače za proširenje kapaciteta Različka i Maslačka, galdovački vrtić je pri kraju s izgradnjom i nadamo se da će sljedeće godine primiti prve mališane. To će dovesti do toga da ćemo za godinu i pol biti grad u kojem će, prema sadašnjoj potražnji, sva djeca imati svoje mjesto u vrtićima“, rekla je gradonačelnica.

Prije 2013. godine smatralo se da je preskupo djecu s teškoćama u razvoju uključiti u vrtiće, no posljednjih deset godina sisački vrtići su ostvarili stopostotnu inkluziju ranjivih skupina poput djece s teškoćama u razvoju.

Maslačak odnedavno ima i vrlo korištenu „senzornu sobu“, a koja služi za poticanje senzornog razvoja u svrhu senzorne integracije osjetila kod djece koja imaju odstupanja na tom području. To je velika pomoć roditeljima koji su, prije otvaranja sobe, tu uslugu morali tražiti izvan Siska.

Pokretanjem projekta „Vrtić po mjeri obitelji“ 2022. godine u sisačkim vrtićima uvedena je i poslijepodnevna i večernja smjena. Time je Grad Sisak rad odgojnih ustanova prilagodio roditeljima koji rade u smjenama.