– Rođendan vatrogastva je prigoda zahvaliti vam na vašem plemenitom i hrabrom radu, kao i zahtjevnom poslu kojeg obavljate. Cijenim vaš trud i napore tim više što ste našim građanima na raspolaganju u zahtjevnim i često opasnim intervencijama. Za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa vatrogasci su izvršili sve zadaće bez izuzetka i isprike, neovisno od mogućnosti zaraze, i zato se na vatrogasce nije odnosila mjera štednje na plaćama. Grad će i dalje osiguravati sve što je potrebno za vaše uspješno djelovanje. Čestitam vam vaš dan, blagdan sv. Florijana – tim se riječima gradonačelnica Kristina Ikić Baniček danas obratila sisačkim vatrogascima na tradicionalnom prijemu u povodu sv. Florijana, a prijemu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnice Marko Krička.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Siska Ivica Šolaja zahvalio je gradonačelnici i Gradu Sisku na potpori sisačkim vatrogascima.
– Vatrogastvo u našem gradu živi punim plućima, i to iz razloga što smo uključeni, ne samo u okvire naše djelatnosti, već i u raznorazne druge aktivnosti. Sredstva koja dobivamo od Grada su redovita, a ove je godinu za izgradnju vatrogasnog doma u Topolovcu planirano 1,5 milijuna kuna i 750.000 kuna za redovnu djelatnost 19 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Treba istaknuti da smo prošle godine osnovali novo vatrogasno društvo DVD Mađari. Posebno se zahvaljujem pripadnicima DVD Mađari i Svinjičko koji su pomagali u dostavi osnovnih namirnica, potrepština i lijekova starijim i nemoćnim osobama u ovo vrijeme trajanja pandemije koronavirusa. Pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava su 48 puta s 96 vatrogasaca i 48 vozila (576 sati dobrovoljnog rada) sudjelovali s policijom u kontroli propusnica na ulazu u grad Sisak. Preventivna ophodnja u mjestima gdje djeluju DVD društva izvršena je 587 puta s 884 vatrogasca i 587 vozila gdje je ugrađeno 2.039 sati dobrovoljnog rada – naglasio je Šolaja.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Siska i JVP Grada Siska Miroslav Golub istaknuo je kako Grad Sisak ima drugo najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u državi, tradicija vatrogastva u Sisku je duga 156 godina.
– Zahvaljujem se svim vatrogascima na hrabrosti, požrtvovnosti, humanosti i na svemu što rade za sigurnost i dobrobit građana Siska i mještana 36 prigradskih naselja. Izlažu svoje živote kako bi se građani osjećali sigurno i za to ne traže nikakvu naknadu i to posebno ističem za dobrovoljne vatrogasce – rekao je Golub.

Istaknuo je kako su sisački vatrogasci u 2019. godini odradili 537 intervencija, a u ovoj godini do sada 135 intervencija u kojima je šteta na materijalnoj imovini iznosila 3 milijuna i 170 tisuća kuna, ujedno je spašena imovina vrijedna više od 7 milijuna i 714 tisuća kuna u kojima je 14 naših sugrađana izgubilo život, a 38 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede.