Danas je u gradskoj vijećnici održana  završna konferencija projekta „Neposrednom potporom do izjednačavanja u mogućnostima“, popularno zvan pomoćnici u nastavi, tijekom koje je prošle školske godine 37 učenika s poteškoćama u razvoju dobilo 36 pomoćnika u nastavi. Projekt je financiran  bespovratnim sredstvima iz europskih fondova u iznosu većem od 1.780.000 kn. Nositelj projekt bio je Grad Sisak, a partneri Sisak Projekti, sedam sisačkih osnovnih škola te HZZ Područni ured Sisak.

Na konferenciji  su sudjelovali predstavnici svih sudionika u projektu: voditeljica Odsjeka za predškolski odgoj, obrazovanje i sport u gradskoj upravi Kristina Sučić, direktor Sisak Projekata Julije Katančević i voditeljica projekta Sara Šorgić, ravnatelji osnovnih škola, predstojnica Područnog ureda Sisak HZZ Gordana Šegović te majka djeteta s poteškoćama u razvoju Maja Pavleković. Sudionici Konferencije istaknuli su zadovoljstvo provedenim projektom. Zadovoljni su i nastavnici i roditelji i djeca s poteškoćama u razvoju. Prema riječima sudionika Konferencije, uspješno su ostvareni ciljevi svi ciljevi: djeca su dobro napredovala, zaposleni su pomoćnici, a u lokalnoj zajednici se razvio pozitivan odnos prema djeci s poteškoćama.

Ove školske godine se nastavlja s projektom pomoćnici u nastavi u sklopu novog projekta pod nazivom Rukom pod ruku, u sklopu kojeg će pomoć dobiti 54 učenika, a zaposlit će se 49 pomoćnika. Projekt Rukom pod ruku je vrijedan 2,4 milijuna kuna, financira se iz sredstava europskih fondova, a osam posto od tog iznosa su sredstva Grada Siska.

Kako je rečeno tijekom konferencije, Grad Sisak unatrag sedam godinama  brine o djeci s poteškoćama u razvoju i osigurava pomoćnike na jedinstven i  prepoznatljiv način te je istican u Hrvatskoj kao primjer dobre prakse.