Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima u radni je posjet primila gradonačelnicu prijateljskog bugarskog grada Gabrova Tanju Hristovu i njen tim, a susretu se pridružila i veleposlanica Bugarske u Hrvatskoj nj.e. Genka Georgieva. U izaslanstvu Gabrova bili su i Nevena Mineva, zamjenica gradonačelnice za obrazovanje, društvene djelatnosti i kulturu, Prof. Ilija Železarov, rektor Tehničkog sveučilišta Gabrovo i docent Plamen Cankov, prorektor Tehničkog sveučilišta Gabrovo.

Veliko zanimanje gosti iz Bugarske pokazali su za primjere dobre prakse u poticanju pokretanja i rasta poduzetničkih projekata. Sisak kao grad s dugom industrijskom tradicijom doživio je u protekla tri desetljeća velike promjene koje su znatno promijenile sliku gospodarstva grada te mora uporno tražiti nove pravce razvoja gospodarstva. O novim poduzetničkim pothvatima u Sisku vode brigu dva poduzetnička inkubatora – PISAK i Centar kreativnih industrija CIKS. CIKS je poduzetnički inkubator čije je osnivanje vodio Grad Sisak ulaganjima iz EU fondova, specijaliziran za tvrtke koje svoje poslovanje baziraju na kulturnim, zabavnim i kreativnim djelatnostima.

Prije 8 godina, privatnom inicijativom osnovani PISAK svojim korisnicima, start up tvrtkama omogućava da uz mentorsku, savjetodavnu i marketinšku podršku koju dobivaju u inkubatoru, opstanu u najkritičnijim fazama razvoja te postanu uspješne tvrtke. Gostima su predstavljene i aktivnosti KUL IN kulinarske akademije, privatne međunarodne škole kulinarskih vještina i menadžmenta.

Suradnja se širi i na visoko obrazovanje u metalurgiji

Ilija Železarov, rektor Tehničkog sveučilišta u Gabrovu ovaj je posjet iskoristio za upoznavanje s vodstvom Metalurškog fakulteta u Sisku, čije je aktivnosti i dekanski kolegij predstavila dekanica, prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac. Sveučilište u Zagrebu već ima potpisan memorandum o suradnji sa Sveučilištem u Gabrovu. Suradnja ima odličnu perspektivu, s obzirom na ulaganja koja se provode na fakultetu, ali i ona koja kroz investicije dolaze u sisačku metalurgiju.

„Osim uobičajene kulturne suradnje i sportske i suradnje civilnog društva, želimo učvrstiti veze na privlačenju poduzetničkih inicijativa, na suradnji javnog i privatnog sektora. Oduševilo me što je Gabrovo 2021. dobilo European Green leaf nagradu, nagradu za projekte energetske učinkovitosti i smart city projekte koje provode u svome gradu, i tu je područje gdje vidim da možemo puno od njih naučiti i zajednički surađivati“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u izjavi novinarima.

„Naši domaćini pripremili su vrlo zanimljiv program iz kojega smo mogli vidjeti nekoliko dobrih primjera. Sa mnom je danas rektor Tehničkog sveučilišta i zato smo bili na Metalurškom fakultetu s kojim planiraju otvoriti suradnju jer europski projekti otvaraju mnoge mogućnosti. Drago mi je da ćemo dati novi zamah našoj suradnji i veselim se već narednom susretu za nepuna tri tjedna“, izjavila je Tanja Hristova gradonačelnica Gabrova.

Grad Sisak proteklih je godina vrlo intenzivno koristio europska bespovratna sredstva za razvoj novih projekata i ima se čime pohvaliti. Gostima iz Gabrova predstavljena je Holandska kuća, centar interpretacije industrijske baštine Grada Siska, u sklopu koje djeluje i Galerija Striegl. Ova ulaganja omogućila su organizaciju novih kulturnih sadržaja u gradu, kao i više mogućnosti za nove kulturne projekte. Razgovaralo se o kulturnoj suradnji i projektima kojima bi se predstavila kulturna scena Siska u Gabrovu, kao i uzvratno, Gabrova u Sisku, a gradonačelnica Hristova pozvala je predstavnike Siska u posjet Gabrovu gdje će se od 19. do 22. svibnja održati Festival humora i satire.