Gradilišta obnove nasipa oštećenih u potresu 29.12.2020. obišli su danas gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović zajedno s voditeljicom Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Banovina“ Hrvatskih voda Tatjanom Dovranić Kardaš. Na nasipima u mjestima Palanjek, Hrastelnica i Galdovo primijećena su nakon potresa procjeđivanja i vertikalne pukotine, pa čak i slijeganja do jednog metra i za njihovu sanaciju Hrvatske vode iskoristit će 24,6 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti EU.

Kako je navela gospođa Dovranić Kardaš, primjenjuju se najsuvremenije tehnologije i uklanjaju se i ponovo grade i učvršćuju nasipi u dužini od 1,9 kilometara. Kada se ne bi obavljala sanacija, vremenom bi ti nasipi popustili. Radovi bi trebali biti gotovi u proljeće 2023. godine.

„Dobra je vijest što se nasipi popravljaju i što je rok do svibnja 2023. No, loša je vijest da se ne popravljaju nasipi koji nam trebaju za obranu od poplava kakve su bile 2013. i 2014. godine. Morat ćemo zajednički s Hrvatskim vodama zatražiti da se osigura financiranje i za te zahvate“, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Palanjek Josip Silaj i Robert Grubec, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Galdovo, zadovoljni su obnovom nasipa jer život za stanovnike ovih dvaju naselja uz Savu koja često poplavljuje, ovim će zahvatima biti sigurniji.