U godini kada Grad Sisak obilježava 100. obljetnicu rođenja jednog od svojih najvećih umjetničkih doajena, započinje prva faza uređenja Strieglove rodne kuće, zaštićenog kulturnog dobra, koja je zamišljena kao suvremeni memorijalni muzejsko-galerijski prostor.

Potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji objekta za Gradsku galeriju Striegl – adaptacija Kuće Striegl u muzejsko-galerijski prostor u ukupnoj vrijednosti 2.561.288,83 kuna. Ugovor su potpisali ravnateljica Gradske galerije Striegl, Alma Trauber i vlasnik tvrtke GME uslužni obrt iz Sunje koja je izvođač radova, Davor Vrbanek.
Rekonstrukcija i uređenje Kuće Striegl sufinancirano je sredstvima Grada Siska i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Autor izvedbenog projekta i glavni projektant je Željko Kovačić d.i.a. (Baština d.o.o.), koji će vršiti i stručni i projektantski nadzor nad izvedbom radova u ovoj godini.

Prva faza radova u ovoj godini obuhvatit će konstruktivno-građevinske radove: arhitektonsko-građevinski radovi (betonski i armirano betonski radovi, armirački radovi, tesarski i zidarski radovi, izolaterski radovi, keramičarski i podopolagački radovi, montažerski radovi, elektrotehničke instalacije, vodovod i kanalizacija, grijanje, hlađenje i ventilacija, plinske instalacije, sustav vatrodojave i tehnička zaštita.

Rodna kuća Slave Striegla nalazi se na lokaciji S. S. Kranjčevića 9 u Sisku i obuhvaća 700 m2 ukupne površine i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Vlasništvo je Grada Siska, tj. ustanove Gradske galerije Striegl i glavnim/izvedbenim projektom koji će se realizirati u dvije faze, bit će prenamijenjen u memorijalni muzejsko-galerijski prostor kao jedinstveni primjer rodne kuće umjetnika pretvorene u muzej. Kuća Striegl će zadržati osnovni izgled i strukturu obiteljskog stana sagrađenog početkom 20. stoljeća: stubište, predsoblje, dnevni obiteljski salon, kuhinja, ostava, spavaće sobe, kupaonica. U ovim prostorijama će biti smješten stalni postav koji će s jedne strane prikazati najznačajnije radove Slave Striegla kroz detalje iz njegovog života i života njegove obitelji u povijesnom kontekstu sisačkih građanskih obitelji kao i građanskog života Siska tijekom 20. stoljeća.

Predmeti koji će biti izloženi u višestrukom su odnosu sa specifičnim funkcijama svakog pojedinog prostora, pa će tako u ulaznom haustoru biti naznačen prvi umjetnički atelijer u Sisku kojeg je Striegl koristio, a koji je postojao u sklopu kompleksa Kuće Striegl, zatim sam ulaz kao i centralno stubište s liftom koji će povezivati i omogućiti pristup svim nivoima prostora, će biti uređeno s fokusom na vizualni prikaz konteksta rodne kuće jednog od najznačajnijih sisačkih umjetnika. Obiteljski stan obuhvaća ukupno pet soba, pa će tako u jednoj biti multimedijalna dvorana u kojoj će biti moguće vidjeti sve arhivske materijale vezane uz Strieglov život i djelo, u drugoj sobi će kroz autentične eksponate i arhivski materijal biti prikazana povijest Siska u prvoj polovici 20. stoljeća kroz građansku obitelj Striegl. U dnevnom obiteljskom salonu koji će u potpunosti biti restauriran (zidni oslici, izvorni obiteljski namještaj) će biti projekcija Strieglovog odrastanja u rodnoj kući i njegovi najraniji ulasci u svijet umjetnosti. U svakoj idućoj sobi će biti prikazani pojedini segmenti Strieglovog stvaralaštva: u autentičnoj obiteljskoj kuhinji, kupaonici, obrtničkoj ostavi. U potkrovlju će biti prezentiran veoma važan segment stalnog postava, a to je rekonstrukcija Strieglovog atelijera u kojem je on stvarao cijeli svoj život, a nevedeni atelijer je višestruko zanimljiv i edukativan zbog svoje veličine i sadržaja, jer obuhvaća Strieglovu malu biblioteku, veliku količinu slikarskog pribora i alata te mnoštvo skica i nacrta. Potkrovlje je zamišljeno kao galerijski prostor u kojem će biti predstavljeni radovi koji se nalaze u Zbirci Striegl te će se u tom prostoru odvijati i povremen izložbe koje su sadržajno vezane uz interpretaciju, kontekstualizaciju i suvremenu valorizaciju Strieglovog opusa.

Realizacija muzeološkog uređenja Kuće Striegl je predviđena u drugoj fazi radova koja je predviđena za 2020. godinu.