Danas je održana sjednica Savjeta za revitalizaciju i obnovu Grada Siska na kojem je u ime Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje prisustvovao državni tajnik Gordan Hanžek sa suradnicama. Članove Savjeta izvijestili su o tijeku obnove, no bez posebnih podataka o stanju obnove na području Grada Siska. Upravo u tom dijelu izvješćivanja predstavnici Grada Siska zatražili su izdvojene podatke, kako bi na vrijeme mogli pružiti informacije zainteresiranim građanima.

Savjet, gradonačelnicu i predsjednika Gradskog vijeća posebno su zanimale informacije o pokretanju obnove višestambenih zgrada iz kojih je, na području Siska, najveći broj stradalnika smješten u kontejnerska naselja. Primjerice, iz zgrade u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda iseljeno je 145 obitelji, a tu su još i zgrade u Maka Dizdara te Miroslava Kraljevića. Izgradnja zamjenskih zgrada, za što je Grad Sisak u dva navrata, 2021. i 2022. godine nudio svoje zemljište i sve komunalne priključke Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, bila bi brz korak u smjeru rasformiranja kontejnerskih naselja na području Grada Siska, njihovo preseljenje u stanove i omogućavanje normalnijih uvjeta za život. Nakon konstrukcijske obnove oštećenih zgrada njihovi vlasnici i stanari bi se mogli vratiti u njih, a država bi mogla te zamjenske zgrade pretvoriti u zgrade javne namjene, poput doma za stare i nemoćne, učenički dom ili sličnu namjenu.

Kako je pojasnio državni tajnik Gordan Hanžek, Zakon o obnovi ne predviđa izgradnju zamjenskih zgrada, a na proljeće 2023. godine predviđa se raspisivanje javne nabave za konstrukcijsku obnovu zgrade u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda. Za sada nije poznata sudbina ostalih oštećenih višestambenih zgrada, a prema informacijama sa sastanka, rješenja iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ne pristižu željenom dinamikom.