Gradski muzej Sisak organizira promociju Zbornika radova „Rijeka Sava u povijesti“ koja će se održati u srijedu, 28. listopada s početkom u 12 sati u Gradskom muzeju Sisak (Ulica kralja Tomislava 10, Sisak).
Zbornik radova „Rijeka Sava u povijesti“ nastao je nakon međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Slavonskom Brodu u listopadu 2013. godine. Na skupu su znanstvenici razmatrali ulogu i značaj rijeke Save kroz cjelokupnu povijest, pokrivajući vremensko razdoblje od kasne antike do suvremenog doba, pri čemu je rijeka sagledavana ponajprije iz historiografske perspektive, ali i iz perspektive nekih drugih znanstvenih disciplina (povijest književnosti, povijest umjetnosti, arheologija, etnologija, urbanizam). U okviru radova okupljenih u zborniku pružen je uvid u suživot čovjeka i rijeke Save kroz povijest, a rezultati i zaključci potvrđuju da je utjecaj te rijeke iznimno važan za razumijevanje prošlosti čitavoga područja kroz koje protječe.
Nakladnik Zbornika je Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskog Broda, a urednik dr. sc. Branko Ostajmer.