Radovi na rekonstrukciji Ulice kralja Zvonimira u Sisku, započeti 6. lipnja, nastavljaju se prema planu. Radovima vrijednim 2,4 milijuna kuna bit će uređeno 330 metara kolnika uz koji će biti izgrađeno i 81 parkirališno mjesto te nogostup sa zelenim pojasom i javnom rasvjetom te oborinskom odvodnjom u cijeloj ulici.

Uređenje zelenog pojasa u Zvonimirovoj uključuje i uklanjanje sadašnjeg ostarjelog drvoreda jablana i sadnju novog drvoreda. Utvrđeno je da su postojeća stabla jablana pri kraju svoga životnog vijeka, skloni su obolijevanju, a dva jablana su se već osušila. Njihov uobičajeni životni vijek je produljen s dva radikalna orezivanja, ali to na dulji period nije pomoglo i postali su opasni za građane i njihovu imovinu.

Da je opasnost od izvrtanja jablana u Zvonimirovoj stvarna, podsjetila su nas dva takva događaja iz 2012. i 2019., kada su se stabla rušila pod naletom vjetra i došlo je do oštećenja automobila. Na svu sreću nije bilo stradalih.

Za svako uklonjeno stablo sadi se jedno ili više novih, vodeći računa o tome da se sadi vrsta koja svojim rastom dugoročno neće narušavati sigurnost, koja neće svojim korijenjem ugrožavati pješačku stazu te da neće izazivati alergijske reakcije.

Na najjužnijem dijelu Zvonimirove blizu pružnog prijelaza pronađeni su ostaci rimskih zidova za koje se pretpostavlja da su dio gradskih bedema rimske Siscije. Na tom dijelu provest će se istražni arheološki radovi, a za to vrijeme radovi se nastavljaju u ostatku Zvonimirove.