Današnjim potpisivanjem još dva nova ugovora sa sisačkim poduzetnicima o subvencioniranju kamata na poduzetničke kredite, službeno je zaključen program Sisački poduzetnik 2016. kojeg Grad Sisak provodi u suradnji s OTP bankom.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ugovore je potpisala s predstavnicima tvrtki  Agro simpa i Nociar.

Gradonačelnica je podsjetila kako je u sklopu programa Sisački poduzetnik 2016. realizirano 9 kredita u iznosu 7.605.513,60 kuna, a Grad Sisak osigurao je u proračunu subvenciju kamata u iznosu 800.000,00 kuna.

Krediti su kunski i s fiksnom kamatnom stopom od 5,50% godišnje od čega Grad Sisak subvencionira kamatnu stopu u iznosu 4% za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, 3,5% za kupnju nove opreme i 2,5% za financiranje trajnih obrtnih sredstava.

-Sada već imamo dva nova zahtjeva za Sisački poduzetnik 2017. kojeg očekujem da će Gradsko vijeće usvojiti na sjednici ovaj petak. U 2017. nastavljamo s istim omjerom subvencioniranja s tim da će nam se pridružiti još jedna banka, a možda i dvije. Kreditni potencijal u 2017. godini je 10 milijuna kuna. Naša želja je nova proizvodnja i nova radna mjesta – rekla je gradonačelnica.

Saša Simić vlasnik je tvrtke Agro simpa koja postoji već 20 godina. Imaju 18 poljoprivrednih trgovina u županiji, a zadnjih nekoliko godina počeli su se baviti proizvodnjom hrane za pčele koju izvoze u države Europske unije. Kredit u iznosu 1.000.000,00 kuna namijenjen je za trajna obrtna sredstva, a Grad subvencionira kamatu 2,5% za trajna obrtna sredstva.

-Jako smo zadovoljni uvjetima i suradnjom s OTP bankom i Gradom Siskom koji su poduprli ideju da se nama poduzetnicima olakša financiranje uz subvencioniranu kamatu. Ovo za nas znači olakšavanje financiranja i širenje poslovanja te novo zapošljavanje – rekao je Simić.

Tvrki Nociar odobren je iznos kredita 1.210.513,60 kuna za kupnju nove opreme i trajna obrtna sredstva, a Grad Sisak subvencionira kamatu 3,5% za kupnju nove opreme i 2,5% za trajna obrtna sredstva.

-Tvrtka postoji od 1995. godine. Kredit ćemo utrošiti u daljnju proizvodnju sjemenske i ratarske kulture. Imamo jednu poljoprivrednu apoteku i 350 hektara obradive zemlje. Trenutno imamo 10 zaposlenih i očekujemo nova zapošljavanja – rekla je predstavnica tvrtke Nociar Gordana Škrinjarić.

Gradonačelnica je pozvala sve zaintersirane poduzetnike da se jave u gradsku upravu gdje su im djelatnici UO za proračun i financije na raspolaganju svaki radni dan za sve upite oko poduzetničkih kredita.