Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček danas je sa suradnicima obišla gradilište nekadašnje gradske Munjare, koja će nakon rekonstrukcije postati planetarij i služiti u svrhu turističke promidžbe i obrazovanja. Nakon početka radova otkriveni su veliki konstrukcijski problemi i loše stanje starih konstrukcijskih elemenata zgrade, zbog čega se moralo odustati od plemenite, ali nepraktične ideje da se stari materijali koriste u obnovi. Veći dio starog objekta morao je biti srušen, a to je uzrokovalo i značajnu promjenu projekta obnove. Trenutno se dižu armirano-betonski zidovi i zgrada napreduje odličnim tempom.

”Zadovoljstvo je vidjeti koliko dobro napreduju radovi na gradskoj Munjari. U početku smo imali dosta zahtjevne i teške odluke s obzirom na to da je građevina uslijed dugogodišnjeg nekorištenja i neodržavanja, ali i oštećenosti potresom zaista bila u lošem i teškom stanju. Sada napokon možemo vidjeti obrise nečega što će već ove godine postati planetarij. Naravno da ćemo jedan dio građevine posvetiti onome što je ona izvorno bila, gradska Munjara, mjesto koje je isporučivalo gradu Sisku struju. Ostatak ćemo posvetiti popularizaciji znanosti i svemira“, kazala je gradonačelnica.

Upravo se priprema troškovnik nabave za najsuvremeniju opremu za budući planetarij, koji bi trebao privući Siščane, ali i turiste. Najveći dio zgrade Munjare bit će posvećen proučavanju svemira, bit će tu i multifunkcionalna dvorana za predavanja, dio posvećen industrijskoj baštini Siska te mali amfiteatar s ekranima za predavanja manjih vrtićkih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih skupina. Sadržajima u Munjari upravljat će Gradski muzej Sisak, a završetak radova na obnovi očekuje se ovo ljeto kada bi se trebalo krenuti s opremanjem prostora.

Cjelovita obnova Munjare vrijedna je 4,3 milijuna eura ili 32,4 milijuna kuna i sufinancirana je iz Fonda solidarnosti EU, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te Mehanizama Europske unije za urbani razvoj (ITU mehanizmi). Podsjetimo, u Munjari je još davne 1907. bila otvorena elektrana, čime je Sisak drugi u Hrvatskoj, uz Šibenik, dobio električnu energiju.